Uutinen - 24.06.2013 klo 13.15

Parturi- ja kampaamoalalle lopultakin sopimus Ruotsissa

Ruotsissa vältettiin viime hetkellä parturi- ja kampaamoalan lakko.

Ruotsissa vältettiin viime hetkellä parturi- ja kampaamoalan lakko juhannuksen alla. Alan työehtosopimus päättyi jo maaliskuun lopussa, mutta neuvottelut sen uusimisesta etenevät vaivalloisesti. Neuvotteluissa käytettiin apuna sovittelijaakin, joka tarjosi palkankorotukseksi maan tämänvuotisisssa sopimuksissa vakiintunutta tasoa. Tämän Handels-ammattiliitto hyväksyi ja työnantaja hylkäsi.

Handels antoi lakkovaroituksen 29 parturiin ja kampaamoon 17. kesäkuuta alkaen. Lakon alkamista edeltävä päivänä osapuolet pääsivät sopimukseen. Muista Ruotsin viime aikojen työehtosopimuksista poiketen nyt ei tehty kolmen vuoden vaan yhden vuoden sopimus. Se kertoo sopimisen hankaluudesta.

- Lopultakin. Me olemme tietysti tyytyväisiä, että meillä on kovien neuvottelujen jälkeen uusi sopimus - parturien ja kampaamojen työntekijät saavat samantasoisen korotuksen kuin muutkin ryhmät. Myös epämukavan työajan korvaus on ennallaan kuten vaadimme, sanoo Handelsin toinen varapuheenjohtaja Tommy Tillgren.

Ilta- ja viikonlopputyön korvauksen muuttaminen huonompaan suuntaan oli työnantajan tärkeä tavoite.

Sopimus nostaa takuupalkkaa 560 kruunua (64 euroa) kuussa ja palveluaikalisä nousee 478 kruunua (55 euroa) kuussa. Ammattitaitoisen tekijän takuupalkka on vähintään 21 249 kruunua (2 425 euroa) kuussa. Muut palkat ja korvaukset nousevat 2,25 prosenttia.

Niille, jotka työskentelevät viikonloppuisinkin auki olevissa liikkeissä, taataan vähintään 16 kokonaista viikonloppuvapaata vuodessa. Lyhyempää viikkoa tekeville taataan vähintään 16 vapaata lauantaita vuodessa.

Parturi- ja kampaamoalan työehtosopimus koskee noin 5 000 työntekijää.

Heikki Jokinen

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat