Uutinen - 07.06.2013 klo 08.00

Vartijoiden järjestäytyminen Intiassa tuo tuloksia

Vartijoiden järjestäytyminen ammattiyhdistyksiin Intiassa etenee hyvin ruotsalaisen Transport-ammattiliiton tuella.

Vartijoiden järjestäytyminen ammattiyhdistyksiin Intiassa etenee hyvin ruotsalaisen Transport-ammattiliiton tuella. "Tähän mennessä olemme saaneet 75 000 jäsentä", sanoo vuonna 2007 alkaneesta hankkeesta vastaava Stefan Andreasson Arbetet-lehdelle. Tämä on enemmän kuin hankkeen takana olevan Transport-liiton jäsenmäärä.

Seuraavaksi kampanja kohdistuu Mumbain jättikaupunkiin. "Siellä meillä on suunnattomat mahdollisuudet laajentua", Andreasson arvelee. Intiassa työskentelee vartijoina yli miljoona ihmistä.

Vartijoiden työolot Intiassa ovat heikot. Mumbain alueen vartijoiden ammattiliiton palkkataulukot alkavat 134 euron kuukausipalkasta, mutta käytännössä palkat ovat usein pienempiä. The Times of India raportoi vartijoiden palkkojen olevan usein 54 euroa kuukaudessa. Työpäivän pituus on 12 tuntia.

Intialainen uutisivusto Dna haastatteli 36-vuotiasta mumbailaista vartija Ram Singhiä, joka ei ole pitänyt yhtään vapaapäivää puoleentoista vuoteen. Työpäivän pituus on 12 tuntia ja kuukausipalkka 67 euroa. Ylitöistä ei makseta mitään.

Pohjoismaiset juuret omaavat G4S ja Securitas ovat Intian suurimmat vartijoita työllistävät yritykset. G4S:llä on maassa 180 000 työntekijää. "Molemmat yritykset ovat tehneet muutoksia ja parannuksia työläistensa hyväksi Intiassa", itse vartijana Malmössä työskentelevä Andreasson sanoo Transportin verkkosivuilla. Esimerkiksi univormun hankinta on alettu korvata vartijoille.

"Yhtiöihin rahaa sijoittavat investoijat ovat auttaneet meitä pitämään esillä kysymyksiä vartijoiden palkoista ja surkeista olosuhteista." Mutta naiivi ei pidä olla, hän lisää. Muutos kestää vuosia ja vaatii työtä. Kaikilla yhtiöillä on puutteita esimerkiksi ylityökorvauksissa ja muissa sosiaalieduissa, jopa lakisääteisissä.

Maailman ammattiliittojen kattojärjestö UNI palkitsi Transportin kesäkuun alussa parhaasta kansainvälisestä rekrytointikampanjasta. Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestöjen solidaarisuusrahasto LO-TCO Bist?ndsfond tukee kampanjaa.

Heikki Jokinen

Valokuvia Security for security workers -kampanjasta: http://www.flickr.com/photos/uniglobalunion/sets/72157604607257581/

 

 

Teksti: Mirka Mäntylä

 

Uusimmat

Suosituimmat