Uutinen - 28.01.2014 klo 13.30

Kerro sateenkaarinuoruudesta Suomessa

Seta, Nuorisotutkimusseura ja SKS:n kansanrunousarkisto keräävät tarinoita sateenkaarinuoruudesta.

Kerro sateenkaarinuoruudesta Suomessa! Millaista on elää nuorena lesbona, homona, biseksuaalina, transihmisenä, transvestiittina, sukupuolettomana, intersukupuolisena, queer-nuorena, aseksuaalina tai muuten seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja haastavana? Entä millaista se oli ennen?
 
Kerro kokemuksesi tai muistosi elämästä nuorena, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja.  Kirjoittamalla elämästäsi olet mukana tuottamassa yhä monipuolisempaa kuvaa nuoruudesta Suomessa eri aikoina. Kokemuksia kerätään 27.1.-30.4.
 
Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat: kirjoitukset voivat olla yhtä hyvin päiväkirjamerkintöjä, muistelmia kuin vaikkapa runoja tai novelleja. Kirjoituksessasi voit käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita:
 
1. Oma sukupuoli ja seksuaalisuus. Kerro tilanteista, joissa ensimmäistä kertaa huomasit olevasi kiinnostunut omaa sukupuoltasi olevasta tai aloit pohtia, oletko lesbo, homo, bi tai queer. Kerro tilanteista, jolloin ensimmäistä kertaa huomasit, ettet sovi sukupuoleen, johon sinut oletettiin kuuluvan tai ettet halua toimia sukupuolellesi asetettujen normien mukaisesti. Saitko tukea pohdinnoillesi läheisiltäsi?
 
2. Vähemmistöt ja enemmistöt. Ajatteletko kuuluvasi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön? Onko se oleellinen osa sinua? Miten elämääsi on vaikuttanut se, jos kuulut johonkin muuhun vähemmistöön, esimerkiksi kieli- tai kulttuurivähemmistöön, tai sinulla on jokin vamma tai elämääsi vaikuttava sairaus?
 
3. Yhdessä ja yksin. Millaisia ystävyys-, rakkaus ja seksisuhteita sinulla on tai oli nuoruudessasi? Oletko kokenut yksinäisyyttä? Oletko löytänyt elämääsi rakkaussuhteita? Millaisia toiveita tai haaveita sinulla on tai oli nuorena ihmissuhteiden, rakkauden tai seksin osalta?
 
4. Koulussa ja perheessä. Miten seksuaalisuuteesi ja sukupuolen kokemukseesi on suhtauduttu kotona tai koulussa? Oletko saanut vanhemmiltasi tukea? Onko seksuaalinen suuntautumisesi tai sukupuolen kokemuksesi rajoittanut valintojasi koulussa tai kenties avannut uusia mahdollisuuksia?
 
5. Yhteiskunnassa ja harrastuksissa. Miten seksuaalisuuteesi tai sukupuolen kokemukseesi on suhtauduttu töissä, terveydenhuollossa, vapaa-ajalla tai esimerkiksi varusmiespalveluksessa? Miten kokemuksesi ovat vaikuttaneet harrastuksissasi? Miten sinut on otettu vastaan esimerkiksi liikuntaharrastuksissa?
 
6. Yhteisöissä ja vaikuttamassa. Ovatko kokemuksesi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta tai normien rikkomisesta lisänneet vai vähentäneet halua vaikuttaa lähiyhteisöissäsi tai yhteiskunnassa? Millaiset kokemukset ovat kannustaneet osallistumaan ja mikä on jättänyt ulkopuolelle? Oletko osallistunut esimerkiksi Setan toimintaan?
 
Keruun järjestävät Nuorisotutkimusseura, Seta ja SKS:n kansanrunousarkisto. Kirjoitusten avulla keräämme arvokasta tietoa erilaisten nuorten kokemuksista ennen ja nyt. Kirjoituksia käytetään myös Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen aineistona.
 
Keruun tulokset julkistetaan 31.5.2014. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.
 
Lisätietoja:

Tutkija Riikka Taavetti, p. 020 755 2693, riikka.taavetti@nuorisotutkimus.fi
 
SKS:n kansanrunousarkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
 
Vastausohjeet:

Kirjoita suomeksi tai ruotsiksi omalla tyylilläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimelläsi SKS:n arkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon, tai ilmoita, jos haluat vastauksesi arkistoitavan nimimerkillä.
 
Lähetä kirjoituksesi 30.4.2014 mennessä osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansanrunousarkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus "Sateenkaarinuori" tai sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus "Sateenkaarinuori".

Voit vastata myös internetissä osoitteessa www.finlit.fi/arkistot/keruut/sateenkaarinuori/
 
- SKS:n arkistojen keruuohjeet: www.finlit.fi/kra/keruuohjeet.htm
 

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat