Uutinen - 31.03.2014 klo 14.55

Keskon työntekijät: Johto on tehnyt vääriä päätöksiä

Tämäkö on palkkio työntekijöiden sadoista kehitysideoista Keskolle, kysyy Lahden Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkala. Kesko ilmoitti tänään maanantaina sulkevansa kahdeksan Anttila-tavarataloa sekä käynnistävänsä uudet yt-neuvottelut.

Keskon henkilöstön edustajat ovat tyrmistyneitä yhtiön ilmoituksesta käynnistää jälleen uudet yhteistoimintaneuvottelut. Työntekijät kaipaavat työrauhaa, mutta heille laitetaan paineita joka suunnasta.

Kesko kertoi tänään sulkevansa kahdeksan Anttila-tavarataloa sekä aloittavansa uudet yt-neuvottelut Kodin1-ketjussa sekä Anttilan ja K-citymarketin keskusyksiköissä. Keskon henkilöstön edustajat ovat pettyneitä yhtiön johdon toimintaan.

- Kesko on viimeisen kahden vuoden aikana avannut useita uusia tavarataloja, ja syksyllä avataan taas uusi Anttila. Miksi investoidaan uuteen, jos vanhatkaan eivät kannata, kysyy keskolaisten ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen.

Työntekijöille pitäisi antaa työrauha, eikä käydä yt-neuvotteluja toisensa perään, sanoo K-citymarketin pääluottamusmies Jaana Kokkola. Vielä ei ole selvillä edes se, paljonko lomautuksia tai osa-aikaisuuksien päättymisiä seuraa helmikuun yt-neuvotteluista.

- Johto on tehnyt ihan vääriä päätöksiä. Ensin käydään yhdet yt:t ja sitten aloitetaan toiset, tilannetta ei nähdä edes kuukauden päähän, Kokkola sanoo.

- Yhteistoiminnan pitäisi olla muutakin kuin vähennyksiä. Nyt työntekijäpuolen vaikuttamismahdollisuudet ovat olleet vähäiset, ja paineita laitetaan joka suunnasta, Järvinen lisää.

Suljettavissa Anttiloissa työskentelee noin 210 työntekijää. Uusien yt-neuvottelujen vähennystarpeen yhtiö arvioi olevan "enintään 220 henkilötyövuotta". Lahden Anttilan pääluottamusmiehen Kai Vauhkalan mukaan vähennysmäärä voi olla huomattavasti suurempi kuin 220 henkilöä. Kesko kertoi myös selvittävänsä Anttilan myyntivaihtoehtoa.

- Henkilötyövuosista puhumalla kaunistellaan todellisia määriä. Jos Anttila myydään, epävarmuus kasvaa entisestään, Vauhkala toteaa.

Kesko keräsi työntekijöiltään ideoita toiminnan kehittämiseen helmikuussa alkaneiden yt-neuvottelujen yhteydessä. Kaikkiaan kehitysehdotuksia tuli yli 800.

- Tämäkö on palkkio työntekijöiden sadoista kehitysideoista? Käynnistetään jälleen uudet yt-neuvottelut ja laitetaan Anttila kehitysideoiden avulla myyntikuntoon. Ideoita ei ole keritty edes testaamaan käytännössä, Vauhkala hämmästelee.

 

Suosituimmat