Uutinen - 13.10.2014 klo 10.09

ILO ja H&M sopivat työolojen kohentamisesta alihankintayrityksissä

Maailman työjärjestö ILO sekä vaatejätti H&M solmivat syyskuussa sopimuksen, joka tavoittelee vaateteollisuuden alihankintaketjujen vastuullisempaa toimintaa.

Ruotsalaisyhtiö sitoutuu toimimaan yhdessä YK:n järjestöjen kanssa, jotta sen alihankkijayhtiöissä olisi toimivat suhteet työntekijöiden ja työnantajien välillä sekä palkat ja koulutus yrityksissä olisivat säällisiä. Ammattiyhdistystoiminta tulee sallia.

”Olemme mukana prosessissa ja tuemme palkkaneuvotteluja sekä osapuolten pääsemistä yksimielisyyteen”, sanoo yhtiön tavoitteista H&M:n lehdistövastaava Camilla Emilsson Falk.

Sopimus kattaa Bangladeshin, Kambodzan, Etiopian ja Burman. Kaikki maita, joissa H&M:llä on tuotantoa.

”Työskentelemme yhdessä ILO:n kanssa, jotta saamme tehtaisiin työehtosopimukset. Alkuun toimimme 5-10 tehtaassa, mutta tavoitteemme on kehittää hanketta siten, että lisää tehtaita voi liittyä mukaan ensimmäisen vuoden jälkeen”, sanoo H&M:n toimitusjohtaja Karl-Johan Persson.

Sopimuksen mukaan ILO ja H&M alkavat toimia Kambodzassa yhdessä Ruotsin valtion kehitysyhteistyöinstituutti SIDA:n ja Ruotsin metalliliitto IF Metallin kanssa. Tavoitteena on saada solmituksi työehtosopimus H&M:n käyttämiin tehtaisiin. Bangladeshissä käynnistetään tekstiiliteollisuuden ammatillinen koulutus, sekin yhdessä SIDA:n kanssa.

ILO:n ja H&M:n yhteistyö alkoi jo vuonna 2001 yhtiön liittyessä ILO:n Kambodzan tehtaiden työoloja parantavaan hankkeeseen. Vuonna 2013 ne laajensivat yhteistyötään kattamaan palkkoja ja työehtojen neuvottelujärjestelmät. H&M on viime aikoina alkanut kasvattaa vaateteollisuuttaan Etiopiassa, kuten moni muukin alan yritys. Syitä ovat maan erittäin matalat palkat sekä Aasian maiden onnettomuuksissa ja väärinkäytöksissä mustunut maine.

ILO on Yhdistyneiden Kansakuntien kolmikantaisesti toimiva työelämän erityisjärjestö. Sillä on jäseniä 185 maasta. H&M on maailmanlaajuinen ketju, jolla on 3 300 vaatemyymälää 54 eri markkinoilla sekä 116 000 työntekijää. Sillä on 900 alihankkijaa, joilla on 1 900 H&M:lle vaatteita valmistavaa tehdasta.

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat