Uutinen - 28.11.2014 klo 16.26

Liitto löysi 13-vuotiaan tytön anniskelemassa yöllä ravintolassa

Ammattiliittojen tarkastuskierros työpaikoilla johti 12 ilmoitukseen poliisille Tanskan Själlannissa.

Tanskalaisten HK- ja 3F-ammattiliittojen vapaaehtoiset aktiivit kiersivät Själlannissa elokuussa 1 100 työpaikkaa ja tekivät 450 haastattelua. Själlanti on se saari, jolla pääkaupunki Kööpenhamina sijaitsee.

Valistuskampanjan tarkoitus on varmistaa, että 13-18 -vuotiaat nuoret saavat kunnon lähdön työmarkkinoille.

Ay-aktiivit puhuvat työpaikoilla sekä nuorten että työnantajien kanssa palkoista ja työntekijöiden oikeuksista. Kaikkiaan kampanjan puitteissa käydään koko maassa noin 10 000:llä työpaikalla.

Jobpatruljen-nimellä tunnettu toiminta on pyörinyt useita vuosia. Kaikki havaitut seikat kirjataan ja tilastoidaan vuosittaisiin raportteihin. Työpaikkojen lisäksi aktiivit vierailevat kouluissa kertomassa nuorille työelämästä ja sen säännöistä.

Själlannissa jätetyt 12 ilmoitusta poliisille koskivat kaikki ravintoloita. Erityinen pulma oli alaikäisten käyttö kiellettyihin töihin. Jobpatruljen tapasi muun muassa erään 13-vuotiaan tytön, joka oli töissä kello yksi yöllä hoitamassa anniskelua.

”Oletteko tosissanne”, kysyi ilmoitukset vastaanottanut poliisi ay-aktiiveilta. Hän ei ollut uskoa tapauksia, joista ilmoituksissa raportoitiin.

”Valitettavasti tämä ei ollut virhe, mutta kylläkin karkein esimerkki anniskelumääräysten rikkomisesta havainnoissamme”, sanoo Själlannin Jobpatruljenin korodinaattori Tina Leire.

”Lisäksi 13-vuotiaalle sattui työtapaturma, jossa hän kaatui ja loukkasi häntäluunsa. Sitä ei ollut ilmoitettu työsuojeluviranomaislle kuten pitäisi”, Leire lisää.

Poliisille tehtyjen ilmoitusten ohella Själlannin Jobpatruljen jätti 13 ilmoitusta työsuojeluviranomaisille määräysten rikkomisesta. Niissä oli kyse useimmiten yksin työtä tekevien työsuojelun laiminlyömisestä.

Jobpatruljenin verkkosivut (tanskaksi): http://www.jobpatruljen.dk/

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat