Uutinen - 16.12.2014 klo 15.28

Alkoholia myyvät usein väkivallan kohteena

Joka päivä 300 vähittäiskauppojen työntekijää jotuu väkivallan kohteeksi, arvioi Britannian myyjiä edustava Usdaw-liitto. Erityisen usein näin käy alkoholia myyville työntekijöille.

Liiton selvityksen mukaan 16 prosenttia hyökkäyksen kohteeksi joutuneista myyjistä ei tee asiasta mitään ilmoitusta tai raporttia.

Usdawin pääsihteeri John Hannett pitää tilannetta erittäin huolestuttavana. Hän kertoo myyjien toisinaan sanovan, että he ovat etulinjassa ja joutuvat siksi kohtaamaan monenlaisia pulmia. Raportointi väkivallasta ei siinä tällöin auttaisi.

”Viestini myyjille on erittäin selvä: väkivalta ei ole osa työtä. Neuvottelemme työnantajien kanssa, jotta raportointi olisi helppoa ja se auttaisi henkilökunnan suojelussa. On erittäin tärkeää, että myyjät raportoivat esimiehilleen kun he ovat väkivallan, uhkausten tai väärinkäytön kohteena.”

Hannett muistuttaa, että myyjille on annettu tehtäväksi monien lakien valvonta. Useimmiten kyse on alkoholin ja tupakan myyntiin liittyvistä säädöksistä.

”Parlamentti on nämä tehtävät myyjille antanut ja sen on huolehdittava myös myyjien suojelusta.”

”Olen ällistynyt joistakin väkivallan tekijöille annettujen tuomioiden lievyydestä. Selvityksemme osoittaa, että pulma on todella korjaamisen tarpeessa. Jokaisen päivän jokainen minuutti myyjä jotuu väkivallan, uhkauksien tai väärinkäytön kohteeksi; on aika sanoa nyt riittää.”

Useimmiten myyjiin kohdistuvan väkivallan laukaisijana on alkoholin myynti. Britannian viranomaisten selvityksen mukaan alkoholi oli syynä 38 prosentissa myyjiin kohdistuvasta väkivallasta.

Usdaw-liitto onkin vaatinut rangaistusten koventamista niille, jotka hyökkäävät alkoholia myyvien kimppuun. Keskustelu aiheesta Britannian paralmentissa ei kuitenkaan johtanut päätöksiin.

Pääsihteeri Hannett on erittäin pettynyt maan hallituksen toimettomuuteen ja sanoo liiton jatkavan kamppailua alkoholia myyvien suojelun parantamiseksi.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat