Uutinen - 19.12.2014 klo 17.00

Tampereella ja Helsingissä vaaditaan oikeutta osa-aikatyöntekijöille

Silloin kun laki ei toimi, on lakia korjattava, sanoo PAMin Kaarlo Julkunen.

Tampereella ja Helsingissä osoitetaan tänään mieltä työntekijöiden oikeuksien puolesta. Mielenilmauksilla haetaan oikeutta muun muassa vastentahtoista osa-aikatyötä tehneille K-Citymarketin kassatyöntekijöille. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi joulukuun alussa heidän kanteensa työnantajaansa vastaan.

PAMin Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi pitää tuomiota järkyttävänä. Hän puhui perjantaina mielenosoituksessa, joka kokoontui Tampereen Lielahden K-Citymarketin edessä. Koivuniemi pitää ihmeellisenä, ettei liikkeessä ole osattu tehdä työvuorolistoja.

- Minä olen itse käynyt läpi viiden vuoden ajalta työvuorolistoja, joista pystyn suoraan näyttämään, mistä kohtaa päivää tai viikkoa tunnit olisi voinut näille vastentahtoisille osa-aikatyöntekijöille antaa, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemen mukaan veronmaksajat antavat piilotukea kaupan alan yrityksille, jotka käyttävät paljon osa-aikaisia. Esimerkiksi 20 tunnin osa-aikatyöllä ei elä, vaan sen lisäksi pitää hakea asumis- tai toimeentulotukea.

- Miten voi olla niin vaikeaa antaa omalle työntekijälle kahdeksan tunnin työ ja palkata se uusi työntekijä pienemmillä tunneilla? Citymarket haluaa työntekijöiltä joustoja ja kurjistaa ison joukon myyjiä, jotka pääosin ovat kilttejä naisia.

Oikeutta lisätunteihin vahvistettava

Helsingissä Vastavoiman järjestämässä mielenilmauksessa puhui PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen. Helsingin Rautatientorilla kello 17 kokoontunut marssi jatkui Keskon pääkonttorin kautta Eteläranta 10:n eteen.

- Jos ihminen on 26 vuotta hakenut tuloksetta lisätöitä tai kokoaikatyötä yrityksestä, jossa vaihtuvuus on kohtuullisen suuri, on kysymys joko täydellisestä työvuorosuunnittelun osaamattomuudesta tai yrityksen linjasta olla tarjoamatta kokoaikatyötä, Julkunen sanoo.

Silloin kun laki ei toimi, lakia on korjattava. Osa-aikatyöntekijöiden oikeutta lisätunteihin on vahvistettava. Lisätyön saantioikeus on oltava Julkusen mukaan aina vahvempi sillä, jolla on takanaan pidempi työsuhde.

- Nyt oikeusratkaisua tehdessä keitetään sekahedelmäsoppaa, josta ei oikein ota selvää, kenelle oikeus lisätyöhön kuuluu. Näin on, koska työntekijöistä suurin osa on osa-aikaisia ja siihen perustuen oikeus hylkää korvaukset kaikkien osalta.

Julkusen mukaan moraalisesti ja oikeudenmukaisesti katsottuna Tampereen Citymarketin osa-aikatyöntekijät tulevat joka tapauksessa voittamaan oikeusjuttunsa.

- Kysymys oli vasta ensimmäisestä erästä. Uskon oikeuden myös oikeuden päätösten osalta toteutuvan, kun viimeinen erä tästä 26 vuoden lisätyötaistelusta on käsitelty, Julkunen päättää.

Lisää aiheesta:

PAMin Ann Selin: Osa-aikaisten pompottelun on loputtava

Mielenosoituksia työntekijöiden oikeuksien puolesta perjantaina

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat