Uutinen - 23.03.2015 klo 17.03

KKO: Pubi maksaa naapurihotellille korvauksia elävän musiikin meluhaitoista

Korkeimman oikeuden tuomion mukaan helsinkiläispubi joutuu maksamaan korvauksia naapurihotellille liian kovasta melusta.

Korkeimmasta oikeudesta (KKO) on tullut ravintolameluun liittyvä ennakkopäätös.

Helsinkiläisessä Molly Malone's -irlantilaispubissa on ollut elävää musiikkia iltaisin ja öisin. Seinänaapurina olevassa rakennuksessa oli ensin toimistotiloja, mutta vuosien jälkeen tilat remontoitiin hotelliksi. Pubi oli aloittanut toiminnan 1994 ja hotelli Carlton aloitti 2008.

Oikeusprosessi alkoi siitä, kun ravintolasta kantautui hotellin kahteen huoneeseen niin kovaa melua, ettei huoneita voinut käyttää ja hotellille tuli siitä taloudellisia menetyksiä.

Itse melun olemassaolosta ei ole ollut riitaa. Riitaa on ollut siitä, mikä merkitys on sillä, että pubi liikeideoineen oli paikassa ensin. Naapurukset ovat vilkkaalla paikalla Helsingin ydinkeskustassa Kaisaniemenkadulla. Sitä, joka on aloittanut haittaavan liiketoimintansa aikaisemmin, on meillä aiemmin suojattu voimakkaammin. Lakimuutoksella vuonna 2000 ns. aikaprioriteettiperiaatteen merkitystä on kuitenkin vähennetty. Nyt huomioon otetaan myös haitan voimakkuus ja kesto.

Melu ylitti ohjearvot

Naapurustosuhdelain mukaan naapurilta on siedettävä rasitusta, mutta kohtuutonta rasitusta ei tarvitse sietää.

Korkeimman oikeuden mukaan tässä tapauksessa hotellin velvollisuutta sietää melua nosti se, että kiinteistöt sijaitsevat vilkkaalla paikalla useiden ravintoloiden läheisyydessä. Pubin tappioksi koitui se, että sen aiheuttama melu ylitti ohjearvot yöllä.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan asuin- ja majoitushuoneissa melutason tulee alittaa 35 desibeliä päivällä ja 30 desibeliä yöllä.

KKO katsoi, että jos ohjearvot ylittyvät jatkuvasti, ei sitä voi pitää sellaisena tavanomaisena rasituksena, jota naapurien tulee ravintolalta sietää.

Korkein oikeus päätyi siihen, että melun voimakkuus, ajoittuminen yöaikaan ja kesto olivat olleet niin häiritseviä, ettei hotellihuoneita voinut käyttää illalla ja yöllä.

Korvausta määriteltiin muutaman vuoden ajalta. Pubi oli vähentänyt meluhaittoja. Summaa  pienensi se, että hotelli ei itse ollut etukäteen selvittänyt, olisiko melusta haittaa yöllä. Irlantilaispubi tuomittiin maksamaan hotellille 65 000 euron korvaukset.

Tapauksesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat