Uutinen - 21.05.2015 klo 12.47

Ann Selin ryhtyi kiintiöiden kannattajaksi

Ann Selin ryhtyi kiintiöiden kannattajaksi

SAK myönsi Tyyne Leivo-Larssonin tasa-arvopalkinnon Ann Selinille. (Kuva: Pekka Sipola)

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan SAK:n myöntämä Tyyne Leivo-Larssonin tasa-arvopalkinto tuntuu hyvältä. – Palkinto tulee koko PAMin tekemälle työlle, Selin sanoo.

Ann Selin kiittelee "koko joukkuetta".

– Duunimme on korjata jäsenten elämän epäkohtia. Esimerkiksi osa-aikaisuus on ollut aina yksi ydinasiamme ja näyttää olevan vastakin.

Selinin mukaan osa-aikaisuus tuntuu olevan automaattisesti naiskysymys.

– Näköjään miehet myyvät kaupassa useimmiten sellaisia tavaroita, joita pystyy myymään kokoaikaisesti: elektroniikkaa, urheilutarvikkeita ja autoja, hän hymähtää.

Naisia näkyville paikoille

Liittopuheenjohtajana Selin kertoo yrittäneensä pitää mielessä, että johtaa parinsadan ihmisen organisaatiota.

– Yritän olla tarkkana, että naisia valitaan sellaisiin tehtäviin, joista on luontevaa edetä. Naisia pitää saada näkyville paikoille.

Tasa-arvokokouksiin Seliniä voi olla vaikea saada.

– En pidä ajatuksesta, että nyt pidetään tasa-arvokokous ja puhutaan tasa-arvoasioista. Tasa-arvon pitäisi olla läsnä kaikkialla, Selin sanoo.

– Kun tasa-arvo ei oikein näytä pysyvän esillä, täytyy olla itse aktiivinen, Selin sanoo ja naurahtaa muuttuneensa kiintiöiden kannattajaksi.

– Kiintiöitä tarvitaan, koska hommat eivät muuten tunnu hoituvan.

Tätä tapahtuu sekä palkansaajaliikkeessä että liike-elämässä.

Selinin mielestä naisten mahdollisuuksien lisääminen pitäisi aloittaa ruohonjuuritasolta.

– Meidän on huolehdittava, että yrityksissä on riittävästi naisia pääluottamusmiehinä ja että liiton toimitsijoiksi ja hallintoon valitaan tarpeeksi naisia.

Mahdollisuuksien tasa-arvo

Tuore tasa-arvopalkittu ei tunnustaudu tasa-arvotantaksi.

– Olen vähän erikoinen nainen, sillä olen ollut kakarasta alkaen järjestöelämässä, mutta en koskaan aktiivinen naisjärjestöissä.

Silti Selin on tehnyt aina työtä naisten eteen.

– PAM:n jäsenistäkin neljä viidestä on naisia.

Selin pitää tasa-arvoa tärkeänä. Kuitenkin hän toivoo, ettei tasa-arvosta tarvitsisi puhua koko ajan niin paljon.

– Nykyisin pitäisi olla jo selvää, että naisille ja miehille kuuluisivat samat mahdollisuudet.

Selinin mukaan naiset joutuvat miettimään miehiä useammin tekemisiään, jotta heidän tavoitteensa ja tasa-arvo toteutuisivat.

Tasa-arvopalkinto lasikattojen murtajalle

Tyyne Leivo-Larssonin tasa-arvopalkinto päätettiin SAK:n tasa-arvovastaavan Tapio Bergholm mukaan myöntää Ann Selinille, koska tämä on suuren ammattiliiton puheenjohtajana ollut henkilökohtaisesti murtamassa naisten esteenä olleita lasikattoja palkansaajaliikkeessä.

Selinin valinta Palvelualojen maailmanliiton UNI:n puheenjohtajaksikin vaikutti palkitsemiseen. Bergholm kehuu Seliniä myös tasa-arvotyön ja samapalkkaisuuden edistämisestä PAMin puheenjohtajana.

Tyyne Leivo-Larsson (3.3.1902–1.8.1977) oli omana aikanaan naisten ja miesten välisen samapalkkaisuuden ajaja. Suomen Ammattijärjestön toimistonhoitajasta kehittyi yksi tasa-arvon uranuurtajanaisista Suomessa.

Kirjoittanut: UP/Mika Peltonen

Suosituimmat