Uutinen - 17.06.2015 klo 15.34

Los Angeles määräsi catering-yhtiön nostamaan palkkojaan

Lentokentän catering-yhtiön on maksettava työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa, määräsi Los Angeles. Päätös perustuu kaupungin alihankkijoille asetettuihin ehtoihin.

Unite Here -ammattiliitto laski, että Los Angelesin lentokentällä toimiva Flying Food Group -yhtiö maksaa työntekijöilleen 8,90 euron tuntipalkkaa. Se on alle vähimmäispalkan.

Mikäli työnantaja ei järjestä työterveydenhuoltoa, kaupungin alihankkijoilleen määräämä palkka on ainakin 14,10 euroa tunnilta. Flying Food ei työterveyshuollon kaltaisia vapaaehtoisia etuja työntekijöilleen anna. Kymmenen työntekijää onkin nostanut yhtiötä vastaan syytteen alipalkkauksesta.

Työntekijät ovat hakeneet tukea palkkavaateilleen lakollakin, mutta tuloksetta. Unite Here -liiton tietojen mukaan 13 prosenttia yhtiön työntekijöistä saa julkista ruoka-apua, koska palkka ei riitä edes ruokaan.

Kaupungin julkisista hankinnoista vastaava toimisto antoi yhtiölle määräryksen nostaa palkkojaan välittömästi vähimmäispalkan tasolle. Se myös määräsi yhtiön maksamaan takautuvasti korotetut palkat toukokuusta 2010 alkaen.

Muutoin kaupunki irtisanoo kaikki sopimuksensa Flying Food Groupin kanssa ja poistaa siltä kolmeksi vuodeksi luvan toimia kaupungin alihankkijana.

Lisää kierroksia keskusteluun tuli New York Timesin julkaistua kesäkuussa artikkelin vakavista hygienian puutteista yhtiössä. Se perustui Unite Here -liiton julkaisemaan raporttiin terveystarkastajan havainnoista ja liiton omista kokemuksista.

Liiton mukaan yhtiö jopa käski työntekijöitä vaihtamaan ruoka-annosten tekopäivämääriä.

Juhannusta edeltävällä viikolla Los Angelesin kaupunginvaltuusto päätti äänin 12-1 nostaa yleisen vähimmäispalkan 13,35 euroon tunnilta asteittain vuoteen 2020 mennessä. Nyt kaupungissa noudatetaan Kalifornian 8 euron vähimmäispalkkaa.

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Uusimmat

Suosituimmat