Uutinen - 14.07.2015 klo 21.43

”Ay-liikkeen kriisitietoisuus on noussut selvästi”

Edustakuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) sekä kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola (kok) ja Juhana Vartiainen (kok) keskustelivat konsensuksesta ja sen tarpeesta.

Edustakuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) sekä kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola (kok) ja Juhana Vartiainen (kok) keskustelivat konsensuksesta ja sen tarpeesta.

Konsensus nousi tapetille vuodenvaihteessa, kun silloinen pääministeri Alexander Stubb (kok) sanoi sen uhkaavan halvaannuttaa Suomen. Konsensuksesta ja kolmikannasta keskusteltiin tiistaina Porin SuomiAreenassa PAMin ja Suomen Toivo -ajatuspajan järjestämässä tilaisuudessa.

- Edellinen hallitus sai konsensuksella aikaan eläkeuudistuksen ja laajoja työmarkkinaratkaisuja. Tiukkoina paikkoina on pystytty hyvin yhteistyöhön, vaikka kuinka vaalit olisivat olleet tulossa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) korosti.

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) mielestä työmarkkinajärjestöt eivät kykene ottamaan vastuuta kansantaloudesta.

- Olemme jäljessä toimenpiteiden kanssa, esimerkiksi eläkeuudistus tehtiin liian myöhään. Nyt tarvitaan ’väestö ikääntyy’ -politiikkaa. Sosiaalidemokraattinen työväenliike on feilannut haasteen.

Ammattiliitto Tehyn entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesolan (kok) mielestä ay-liikkeen kriisitietoisuus on noussut selvästi.

- En usko, että mikään liitto havittelee ylisuuria palkankorotuksia. Konsensus ei tarkoita, ettei hallituksella ole omaa linjaa.

Hän korosti, että viime vuosina on tehty erittäin maltillisia sopimuksia.

- Ne on myyty jäsenille ihan muilla asioilla kuin palkankorotuksilla, esimerkiksi koulutuksella ja tasa-arvoasioilla.

Uudessa hallitusohjelmassa ei mainita kolmikantaa kertaakaan. Miten päätöksenteon käy jatkossa?

- On tärkeää, että hallituksella on tiedossa oleva linja. Sen läpiviemiseksi tarvitaan laajaa konsensusta, Laitinen-Pesola sanoi.

Lindtman toivoo, ettei järjestelmää muuteta vain toisen osapuolen hyväksi.

- Siinä tapauksessa toivon, että hallitus arvioi asiaa uudelleen.

Vartiainen haluaa nykyisen hallituksen ottavan aiempia enemmän vastuuta. Hänen mielestään hallituksen pitää ajaa tarvittaessa läpi päätöksiä, joita työmarkkinajärjestöt vastustavat.

- Kolmikanta tulee siitä huolimatta voimaan ihan hyvin, hän päätti.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat