Uutinen - 15.07.2015 klo 18.28

Eläkekäsityksiä oiottiin SuomiAreenassa

Kuka voi saada työuraeläkkeen? Kertyykö vanhempainvapaalta eläkettä? Muun muassa näitä ja muita eläkeuudistukseen liittyviä asioita avattiin keskiviikkona Porissa.

Vuonna 2017 voimaan tulevan eläkeuudistuksen sisältöjä avattiin keskiviikkona Porin SuomiAreenassa. Eduskunta käsittelee eläkeuudistusta syyskuussa.

SAK:n eläke- ja työura-asioiden päällikkö Katja Veirron mukaan yksi jäsentilaisuuksien kysytyimpiä kysymyksiä on, kuka voi saada työuraeläkkeen.

- Sen voi saada 63-vuotiaana, jos on tehnyt 38 vuotta fyysisesti tai henkisesti erittäin kuormittavia töitä. Riskitekijänä on esimerkiksi lihaksilla tehtävä työ.

Paikkaansa ei pidä käsitys, että työuraeläke olisi vuosittain kiintiöity tietylle määrälle ihmisiä. EK:n johtavan asiantuntijan Vesa Rantahalvarin mukaan tarkoituksena kuitenkin on, ettei siitä tule laajaa väylää eläkkeelle.

Veirto pitää eläkeuudistusta hyvänä etenkin nuorten kannalta.

- Se on hyvin pitkälti sen mukainen kuin nuorisojärjestöt ovat toivoneet. Siinä mielessä se on hyvä ja historiallinen uudistus. Maksutasapaino on hoidettu ja tunnustettu.

Jatkossa eläke alkaa karttua jo 17 vuoden iässä tehdystä työstä. Tähän asti raja on ollut ennen vuotta 1987 syntyneillä 23 vuotta, sen jälkeen syntyneillä 18 vuotta. Kaikenlaiset työsuhteet kerryttävät eläkettä, jos työstä tienaa 60 euroa kuukaudessa.

Yksi harhakäsitys on, ettei vanhempainvapaalta kertyisi eläkettä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan vanhempainvapaalta eläkettä kertyy jopa paremmin kuin työelämässä. Myös opiskelu kerryttää eläkettä, mikäli se johtaa tutkintoon.

Vanhat työkyvyttömyysmuodot säilyvät sellaisinaan, ja työkyvyttömyyseläkkeen taso nousee. Myös eläkeputkimahdollisuus säilyy, mutta putken alaraja nousee jo aiempien päätösten mukaisesti 61 vuoteen.

Lisätietoa: www.elakeuudistus.fi

Lisätty 10.8.2015 klo 9.00: Tähän asti raja on ollut ennen vuotta 1987 syntyneillä 23 vuotta, sen jälkeen syntyneillä 18 vuotta.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat