Uutinen - 25.09.2015 klo 16.23

Kahvila erotti Japanissa 28-vuotiaan naisen, koska ”hän oli menettänyt raikkautensa”

Kahvila erotti Japanissa 28-vuotiaan naisen, koska ”hän oli menettänyt raikkautensa”

Japanilainen Caffe Veloce -kahvilaketju erotti 28-vuotiaan työntekijänsä, koska hän oli toimitusjohtajan mukaan korkean ikänsä vuoksi ei enää ollut raikas.

”Vain nuorten kannattaa hakea töitä ja työntekijät erotetaan neljän vuoden kuluttua kun he menettävät raikkautensa”, yhtiön toimitusjohtaja Ayumu Nakamura sanoo. Ketju erottaa johdonmukaisesti naistyöntekijänsä muutaman työvuoden jälkeen.

Vastaavassa erottamistapauksessa ketjun erään kahvilan johtaja perusteli 29-vuotiaan naistyöntekijän erottamista samalla raikkauden puutteella. Vain raikkaat naistyöntekijät ”tuovat lisää miesasiakkaita”, johtaja perusteli.

Caffe Veloce on iso ketju, jolla on 5 000 osapäiväistä ja 300 kokopäiväistä työntekijää. Määräaikaiset sopimukset ovat kolmen kuukauden mittaisia.

Nyt erotettu nainen oli työskennellyt kahvilassa kolmen kuukauden sopimuksilla kuukautta vaille viisi vuotta. Japanin lain mukaan viiden vuoden määräaikaisuuksien jälkeen työsuhde on vakinaistettava.

Kaksi vuotta sitten vastaavalla tavalla erotetun 29-vuotiaan naisen työsopimus oli uusittu yli 30 kertaa. Hänelle kertyi yhdeksän työvuotta kahvilassa.

Tokion nuorten määräaikaisten työntekijöiden liitto vei asian Tokion alueoikeuteen. Oikeus hylkäsi naisen vaateet laittoman irtisanomisen korvauksesta sekä sukupuolisyrjinnästä.

Erotettu nainen lupasi kuitenkin jatkaa kamppailua kunnes epäreilu ikäsyrjintä saadaan loppumaan.

”En voi hyväksyä sitä, että minulle ei annettu mitään arvoa naisena eikä ihmisenä.”

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat