Uutinen - 28.09.2015 klo 08.00

Oma terveys arvioitava Ikean työnhaussa

Oma terveys arvioitava Ikean työnhaussa

Uumajassa maaliskuussa 2016 avattava Ikea on alkanut hakea työntekijöitä. Hakijoita pyydetään sitä varten arvioimaan, kuinka hyvin he hoitavat terveyttään.

Hakulomakkeessa kysytään työnhakijan arviota itsestään eri alueilla, esimerkiksi kiinnostuksessa kodin sisustamiseen ja myyntitottumuksesta. Yksi alue on siis terveys, se kuinka hakijat hoitavat terveyttään vapaa-ajalla.

”Se on mielestämme tärkeä näkökohta, mutta kyse on myös siitä millaisia vaateita ihmiset asettavat meille yrityksenä”, sanoo Uumajan Ikean henkilöstöpäällikkö Torbjörn Forsberg Handelsnytt-lehdelle.

”Kysymykset ovat pohjamateriaalia. Hakija valitsee itse mihin hän haluaa keskittyä esitellessään itseään. Tärkeintä on ihmisten tapaaminen.”

Ikea ei ole neuvotellut kysymyslomakkeesta ammattiliiton edustajien kanssa. Niitä ei ole myöskään aikaisemmin käytetty työnhakijoiden seulonnassa.

Forsberg pitää itsekin terveyskysymyksiä hiukan hankalina. Toisaalta työssä täytyy olla hyvä kunto, mutta toisaalta henkilökohtaisia kysymyksiä ei tulisi esittää.

Hän kannustaakin kaikkia hakemaan työtä. Ylipaino tai tupakointi eivät hänen mukaansa saisi karsia työntekijöitä.

”Terveys on vain yksi kysymys, jota voi miettiä.”

Lomakkeiden pohjalta valitaan työhaastatteluun pääsijät. Tavaratalon 180 työpaikkaan on tullut 3 000 hakemusta. Hakijoista 1 200 valitaan henkilökohtaiseen haastatteluun.

Ikean yhteyteen avataan noin 90 muuta kauppaa sekä kahvilaa. Kaikkiaan ostoskeskuksen pinta-alaksi tulee 70 000 neliömetriä. Ruotsissa on ennestään 19 Ikeaa.

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat