Uutinen - 30.11.2015 klo 15.55

Vilppi yleistä Ruotsin siivousalalla

Ruotsin veroviranomaiset tekivät erityistarkastuksen noin 50 siivousyrityksessä. Väärinkäytöksiä löytyi paljon veronkierrosta ihmiskauppaepäilyihin asti.

Tarkastuksen tuloksena veroviranomaiset tekivät kuusi rikosilmoitusta poliisille ja löysivät 22 verovilppiä tehnyttä yritystä. Ammattiliitoille tilanne ei ole yllätys.

”Suurella osalla siivoustyönantajista ei ole työehtosopimusta ja he voivat tarjota millaisia palkkoja tahansa”, sanoo Kommunal-liiton asiamies Lars Fischer.

Kommunalilla on kotisiivousta tekevien työehtosopimus, ja Fastighetsanställdas Förbund -liiton työsehtosopimus kattaa yrityssiivousta tekevät.

”On tervetullutta, että veroviranomaiset tekivät selvityksen ja on hyvä, että he jatkavat sitä. Ei ole epäilystäkään, etteikö siivousalalla olisi paljon pimeää työtä”, sanoo Fastighetsin kolmas varapuheenjohtaja Jari Visshed.

Alan työnantajaliitto Almega on aiemmin todennut erityisesti julkisten hankintojen olevan pulma. Sen mukaan 96 prosenttia julkisena hankintana tehdyistä siivoussopimuksista on tehty suoraan alimman hinnan mukaan.

Alemegan mukaan yli puolet eli 52 prosenttia sen jäsenyrityksistä on vastannut kyselyyn, että ne eivät edes vaivaudu osallistumaan julkisten hankintojen kilpailutukseen.

Jari Visshed korostaa, että tilanne tuo pulmia rehellisille yrittäjille, koska niin suuri osa alan yrittäjistä toimii epäreilusti. ”Heillekin syntyy paine käyttää epäilyttäviä menetelmiä pysyäkseen markkinoilla.”

Monta vilpin keinoa

Raportti listasi eri menetelmiä, joilla verovilppiä yleisesti tehdään:

- Yritys laskuttaa yhden ihmisen virallisen palkan tilaajilta, mutta pestaakin paperittoman maahanmuuttajan tai kaksi kolmanneksella nettopalkasta.
- Oleskeluluvan hiljan saaneita huiputetaan toimimaan näennäisesti yrittäjinä, mutta siivousfirma pitää tilin käyttöoikeudet itsellään ja siirtää osan rahoista pimeän työvoiman käyttöön tai itselleen.
- Lähes jokainen tutkittu yritys sai palkkatukia. Niiden raportoinnissa oli paljon väärinkäytöksiä.
- Osaa laskuista ei kirjattu tileihin.
- Ketjukonkursseja ja yritysten tyhjennystä. Ostaja hankkii hyvän yrityksen ja tyhjentää sen varat sekä jättää laskut maksamatta.
- Viranomaiset tekivät kuusi poliisi-ilmoitusta ihmiskaupasta. Ne liittyivät paperittomien maahanmuuttajien hyväksikäyttöön.
- Omat kulut siirretään yrityksen tileihin. Eräässä yrityksessä tileistä löytyi 54 000 euron yksityiskulut vuodessa.

Skatteverketin raportti En ren städbransch? (pdf)

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat