Uutinen - 15.02.2016 klo 08.00

Työtä ilman työsuhdetta

Yösija Airbnbin kautta tai kotiin Uber-taksilla? Teknologia on mahdollistanut netissä toimivat välitysfirmat, jotka yhdistävät työntekijän ja asiakkaan. Teknologisen murroksen varjolla työtä ollaan irrottamassa säällisesti palkatuista ja säädellyistä työsuhteista.

Nettivälittäjä saattaa yhteen palvelun tilaajan ja sitä tarjoavan työntekijän, mutta ei kanna työnantajavastuuta. Sen sijaan työntekijä maksaa jonkin osuuden tuloistaan välitysmaksun välittäjälle. Yhä useampi ”työnantaja” on toisin sanoen vain välittäjä työn tilaajan ja suorittajan välillä.

Käytäntö on levinnyt Uber-takseista ja Airbnb-majoitusvälityksestä siivouspalveluihin, kauppakassin kantamiseen tai auton parkkeeraamiseen. Työntekijä ei ole työsuhteessa välittäjään, vaan periaatteessa itsensä työllistäjä tai yrittäjä. ”Jakamistalouden” välittäjä-yrittäjät pitävät itseään lehtihaastattelujen mukaan hyväntekijöinä, jotka tekevät tavallisten ihmisten arjesta mukavaa. Samalla he työllistävät nuoria, jotka muuten jäisivät makaamaan sohvan pohjalle. Heidän mielestään nettivälitys auttaa tuottamaan palveluita edullisesti ja työntekijöitä saamaan enemmän rahaa käteen. Tällöin he ajattelevat kertakorvausta eivätkä kokonaispalkkaa.

Ei palkkaa, vaan työkorvausta

Verolaeissa työkorvaus vailla eläke- ja sosiaaliturvamaksuja on tarkoitettu satunnaisia tehtäviä varten. Maineikkaan Slush-yrittäjän perustama ravintola-annosten välittäjä Wolt on kuitenkin korvannut palkat pelkillä työkorvauksilla, jolloin annosten kuskaajat ajavat omalla autollaan ja maksavat itse bensat. Sen lisäksi työntekijän on itse huolehdittava ja maksettava nuoruudessa vielä kaukaisilta tuntuvista eläkekuluista, vakuutuksista ja terveydenhoidosta – jos he muistavat. Sunnuntailisiä ei tunneta eikä työnantajalle liioin kuulu kesäloman rahoittaminen. Yritys saavutti mainetta opiskelijatyövoiman käyttäjänä, kun eräälle kuskille jäi 24,5 tunnin työviikosta käteen 150 euroa. (HS 11.11.).

Aalto-yliopiston start up -yrittäjiltä on odotettu teknologisia innovaatioita, joista sukeutuisi uusi Nokia tai ainakin jotain muuta kuin sellupuuta. Woltin esimerkki kertoo kuitenkin kirjanpidollisista innovaatioista, jollaisista vuonna 2008 karille karahtanut finanssitalous tuli tunnetuksi, eli verojen minimoinnista.

Lue koko juttu helmikuun PAMplus-lehdestä (s.26–29)

Kirjoittanut: Juha Siltala (Suomen historian professori, Helsingin yliopisto)

Uusimmat

Suosituimmat