Uutinen - 31.03.2016 klo 09.41

EU-komissio vähättelee kampaajien työterveyspulmia

EU-komissio viivyttää parturien ja kampaajien työterveydestä huolehtimista, sanoo palvelualojen ammattiliittojen kattojärjestö UNI Europa. Se kampanjoi paremman säätelyn puolesta myös parturi- ja kampaamoalalla.

”EU-komissio on viivyttänyt jo neljä vuotta sosiaalisen vuoropuhelun sopimuksen toimeenpanoa. Sopimus suojelisi kaikkia partureita ja kampaajia työhön liittyviltä terveyshaitoilta kuten ihosairauksilta, tuki- ja liikuntaelinsairauksilta sekä astmalta”, sanoi UNI Europan hiusten- ja kaudenhoitoalan edustaja Barbara Schröding Uni Europan kongressissa maaliskuussa.

Euroopan unionilla on sosiaaliseksi vuoropuheluksi kutsuttu järjestelmä. Sen puitteissa käydään työnantajien ja työntekijöiden sopimusneuvotteluja unionin tasolla.

Neuvotteluja varten on kymmeniä eri ammattialojen komiteoita. Yksi niistä käsittelee kampaamo- ja kauneudenhoitoalaa.

Vuonna 2012 tämä komitea hyväksyi puitesopimuksen työterveydestä parturi- ja kampaamoalalla. EU voi laatia tällaisten sopimusten pohjalta jäsenvaltioita sitovia direktiivejä, ja näin oli tarkoitus tapahtua kampaamosopimuksenkin kanssa.

Komissio on kuitenkin avoimesti pilkannut partureiden ja kampaajien työterveyssopimusta, UNI Europa sanoo. Viime marraskuussa UNI Europa lähetti yhdessä alan työnantajajärjestön kanssa komissiolle kirjeen, jossa arvosteltiin komission sääntelyn purkamista koskevaa julkaisua.

Julkaisussa annettiin esimerkki siitä, millainen sääntely on tarpeetonta. Kuvassa oli kampaaja ja korkeakorkoiset kengät. Sopimuksessa ei puhuta mitään korkeakorkoisista kengeistä.

Julkaisu pilkkaa käynnissä olevaa alan puitesopimuksen toimeenpanoa, kirjeessä sanottiin.

”Kuvat vähättelevät alan pääosin naistyöntekijöiden kohtaamia vakavia vaaroja terveydelle ja turvallisuudelle. Tämä edistää kielteisiä ja vääriä tulkintoja puitesopimuksen lopullisista tavoitteista”, kirjeessä luki.

”Komissio ajattelee selviävänsa asiasta estämällä sopimuksen toimeenpanon, koska kyse on pelkistä kampaajista”, UNI Europan aluesihteeri Oliver Röthig sanoo.

Tämä ei onnistu: UNI Europe käynnisti kampanjan kampaamoalan työterveyssopimuksen toimeenpanon vauhdittamiseksi. Siihen sisältyy julistekampanja Brysselin metroasemilla sekä verkkosivulla notbetter.eu oleva vetoomuskampanja.

Lue myös:
Kauneus on kovaa kemiaa

Kirjoittanut: Heikki Jokinen

Suosituimmat