Uutinen - 04.08.2016 klo 10.34

Tutkimus: Kampaajat eivät altistu hormonihäirikkökemikaaleille muita enempää

Kampaajat käyttävät työssään usein melkoista joukkoa kemikaaleja. Kuva: iStockphoto

Kampaajat käyttävät työssään usein melkoista joukkoa kemikaaleja. Kuva: iStockphoto

Hiusalalla ei altistuta muuta väestöä enempää tietyille hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille, kertoo tuore tutkimus. Astma- ja allergiaongelmia aiheuttavia kemikaaleja ei sen sijaan tässä tutkittu.

Kampaajat eivät altistu sen enempää kuin muutkaan suomalaiset hormonitoimintaa häiritseville parabeeneille, bisfenoli A:lle tai resorsinolille, kertoo Työterveyslaitoksen (TTL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkistama tutkimus. Siinä mitattiin 77:ltä eri puolilla Suomea työskentelevältä kampaajalta virtsan kemikaalien pitoisuudet. Ne olivat terveysriskirajojen alapuolella.

– Kampaajien altistumista kemikaaleille on tutkittu toistaiseksi hyvin vähän, vaikka kauneudenhoitoalan työntekijöiden altistuminen kemikaaleille on askarruttanut jo pitkään, vanhempi asiantuntija Tiina Santonen Työterveyslaitoksesta kommentoi tiedotteessa.

– Kampaajien altistumista kemikaaleille tulee seurata jatkossa säännöllisesti, hän täydensi.

TTL ja THL muistuttavat, että kampaajat altistuvat työssään lukuisille muille kemikaaleille, jotka eivät olleet mukana tässä tutkimuksessa. Niiden aiheuttamat ihoallergiat ja astma ovat kampaajien ammattitauteja, ja ne voivat joskus johtaa jopa ammatinvaihtoon. Kosmetiikkateollisuus on esimerkiksi korvannut nyt tutkittuja parabeeneja monissa tuotteissa isotiatsolini-yhdisteillä, jotka ovat tutkimuslaitosten mukaan aiheuttaneet allergisia ihottumia. Kampaamoissa käytössä olevien kemikaalien turvallisuutta tuleekin Tiina Santosen mukaan tutkia myös tulevaisuudessa.

Tutkimushanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat