Uutinen - 16.06.2017 klo 10.17

Kokki voitti irtisanomistapauksensa

Oikeudessa käsiteltiin kokin ja keittiömestarin töiden eroja. Kuva: Gettyimagines

Oikeudessa käsiteltiin kokin ja keittiömestarin töiden eroja. Kuva: Gettyimagines

Kiista koski sitä, olisiko ravintolayrityksen pitänyt tarjota kokille keittiömestarin tehtäviä sen sijaan, että hänet irtisanottiin.

Kokki työskenteli pääkaupunkiseudulla ravintolayrityksen kahdessa toimipaikassa ja hänet irtisanottiin keväällä 2015 taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä. Irtisanomisen aikoihin yhtiöön palkattiin keittiömestari. Yhtiö tarjoaa pääasiassa lounasruokailua.

Helsingin käräjäoikeus päätti, että irtisanominen oli laiton. Kokki olisi ollut sovelias tarjolla oleviin tehtäviin. Työnantaja olisi kohtuudella myös voinut kouluttaa häntä lisää.

Alle 40-vuotias ulkomaalaistaustainen kokki oli jo tuurannut aiempaa keittiömestaria tämän poissaoloissa ja suoriutunut tehtävästä. Eduksi katsottiin myös hänen ravintola-alan koulutuksensa ja halunsa kehittyä työssä. Työnantaja vetosi siihen, että keittiömestarin työnkuva oli yhtiössä laajentunut niin, että tulosvastuuta ja laskutusta on aiempaa enemmän. Käräjäoikeus ei hyväksynyt työnantajan näkemystä siitä, että kokin suomen kielen taito tai puutteet suomalaisen juhlaperinteen tuntemuksessa olisivat olleet esteenä tehtäviin. Sen sijaan oikeuden käsittelyssä tuli esille, että kokin ja työnantajan edustajan välit olivat huonot. Työnantajan koulutusvelvollisuutta arvioitaessa käsiteltiin monia asioita, myös yrityksen resursseja yrityssaneerauksineen.

Juttua ajanut PAMin lakimies Henry Vähtäri sanoo, että tuomiossa korostuu työsopimuslain kohta (7 luvun 4 §) :

–Työsuhdetta ei voi irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin yrityksessä tarjolla oleviin tehtäviin, Vähtäri toteaa.

Tuomion perusteissa viitattiin siihen laissa vahvistettuun lähtökohtaan, että pätevämpikin uusi työntekijä syrjäytyy, jos vanha työntekijä on riittävän sovelias, vaikka uudella olisi vaikkapa hyvää myyntikokemusta ja täydellinen suomen kieli.

Työnantaja tuomittiin maksamaan työntekijälle 4 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Miespuolinen kokki ei halua kommentoida voittamaansa oikeustapausta. Hän ehti olla työpaikassa alle kolme vuotta.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat