Valonpilkahduksia ay-liikkeelle
Koronapandemian, energiakriisin, ilmastonmuutoksen ja käynnissä olevien konfliktien vaikutukset ovat murentaneet työntekijöiden asemaa ja arkea ympäri maailman. Monista haasteista huolimatta hyviäkin uutisia on kantautunut ay-liikkeelle eri maista.
Kolumbia
Kolumbian yhteiskunnallinen tilanne muuttui elokuussa ay-liikkeelle suotuisammaksi, kun Kolumbian historian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti Gustavo Petro nousi valtaan. Uuden hallinnon odotetaan vahvistavan ay-liikkeen asemaa ja työntekijöiden oikeuksia.
Kolumbia on pitkään ollut yksi maailman vaarallisimmista maista toimia ay-liikkeessä. Työntekijöiden oikeuksien puolustajat on koettu uhaksi ja heitä vastaan on hyökätty jatkuvasti.
Yhdysvallat
Ammattiliittojen suosio on laskenut Yhdysvalloissa romahdusmaisesti viime vuosikymmeninä. Nyt nähtävissä on kuitenkin uutta liikehdintää työvoiman järjestäytymiseksi.
Yritysten vastustuksesta huolimatta muun muassa yli 230 Starbucksin kahvilatyöntekijät, Condé Nastin media-alan työntekijät, Applen myymälän työntekijät Marylandissä sekä Amazonin varastotyöntekijät New Yorkissa ovat järjestäytyneet ja äänestäneet ammattiliiton perustamisen puolesta.
Peru
Perussa solmittiin elokuussa ensimmäinen pikamuotialaa koskeva työehtosopimus, kun työntekijöitä edustava ammattiliitto El Sindicato Unico de Trabajadores H&M Peru (SUTRA H&M) allekirjoitti historiallisen sopimuksen vaatejätti H&M:n kanssa.
Työehtosopimuksen taustalla on ammattiliiton pitkäjänteinen työ ja kampanjointi, jota ovat tukeneet muun muassa Palvelualojen maailmanliitto UNI Global sekä ruotsalaiset ammattiliitot Handels sekä Unionen.
Saksa
Verkkojätti Amazonin vihamielinen suhtautuminen työntekijöiden järjestäytymistä kohtaan on johtanut viime vuosina lakkoihin ja muihin toimiin työpaikoilla Saksassa ja ympäri maailmaan. Saksan toiseksi suurin ammattiliitto ver.di, johon tuhansia Amazonin työntekijöitä on liittynyt, voitti Wunstorfissa Hannoverin alueella historiallisen äänestyksen ensimmäisen työneuvoston perustamisesta Amazonin jakelukeskukseen.
Työneuvosto on työntekijöiden valitsema ryhmä edustajia, jotka yhteistoiminnassa yrityksen johdon kanssa osallistuvat työntekijöitä koskevien asioiden käsittelyyn. Kansainvälinen liittouma Amazon Global Union Alliance jatkaa kampanjointia yhtiön työntekijöiden oikeuksien ja olojen parantamiseksi ympäri maailman.
Viro
Viron järjestäytymisaste on Euroopan unionin matalin, ja työehtosopimusten piiriin kuuluu eri arvioiden mukaan vain noin 6–13 prosenttia työvoimasta. Kuitenkin neljällä Virossa toimivalla suomalaisyrityksellä vaikuttaa Finnwatchin hiljattain julkaisemasta tutkimuksen mukaan olevan hyvät ja rakentavat suhteet ammattiliittoihin.
Finnwatch selvitti ammatillisen järjestäytymisvapauden ja kollektiivisen neuvotteluoikeuden toteutumista HKScanin, SOK:n, Stora Enson ja Fortacon toiminnassa Virossa. Kolmikanta eli lainsäädännön ja sopimusten valmistelu työmarkkinakeskusjärjestöjen ja hallituksen kesken on myös vahvistunut Virossa viime vuosina.
Etelä-Afrikka
CSAAWU -ammattiliitto on tehnyt Leeuwenkuil-viinitilan kanssa sopimuksen, joka vahvistaa viiniviljelmän työntekijöiden järjestäytymisoikeutta. Aiemmin ammattiliiton järjestämistyöhön on suhtauduttu vastentahtoisesti ja työntekijöiden tapaaminen on ollut vaikeaa. Sopimuksen myötä työnantaja sitoutuu kuljettamaan kaikki työntekijät ammattiliiton tilaisuuksiin ja sitä voi pitää ensiaskeleena sosiaaliselle dialogille. Ruotsin Alko eli monopoliyhtiö Systembolaget tuo viiniä Leeuwenkuil-tilalta.
Lähteet: UNI Global Union, ITUC, Finnwatch
Teksti: Minna Raitapuro