27.05.2016 klo 13.58

Varastomies sai korvaukset – irtisanottiin sairauspoissaolojen vuoksi

Varastotyö voi koetella selkää ja polvia. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: iStockphoto

Helsingin käräjäoikeus linjasi varastotyöntekijän irtisanomisen perusteettomaksi. Työnantajan Keslogin mielestä työntekijän työkyky oli alentunut olennaisesti, mutta oikeus oli toista mieltä ja määräsi korvauksia.

Keslog irtisanoi varastomiehen keväällä 2012 sillä perusteella, että hänen työkykynsä olisi muun muassa selkävaivojen vuoksi alentunut niin paljon, ettei työsuhdetta voinut jatkaa. Työntekijä vei kuitenkin tapauksen oikeuteen PAMin avustuksella, ja vihdoin neljä vuotta irtisanomisen jälkeen tässä kuussa saatu Helsingin käräjäoikeuden tuomio oli selkeä: irtisanominen oli perusteeton.

Tuomion mukaan Keslogin on maksettava työntekijälle 9 kuukauden palkkaa vastaava summa korkoineen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä vielä 4000 euroa. Keslogille jää maksettavaksi myös osapuolten oikeudenkäyntikulut. Yritys on kuitenkin ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, ja sillä on kesäkuun puoliväliin asti aikaa valittaa päätöksestä hovioikeuteen, joten tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

"Käräjäoikeus katsoo (työntekijän) tulleen terveydentilansa vuoksi syrjityksi", tuomiossa todetaan. Oikeus katsoi työntekijän tilannetta kokonaisuutena ja totesi, että vaikka sairauspoissaoloja oli, niistä ei syntynyt niin olennaista työkyvyn alentumista, että irtisanominen olisi lain mukaan hyväksyttävissä. Sairauslomia oli työsuhteen aikana ollut noin neljännes työajasta, mutta tämä sisältää myös mm. flunssat ja tapaturman aiheuttaman pitkän poissaolon.

Työsopimuslain mukaan työntekijän sairautta ei voida pitää irtisanomisperusteena, ellei hänen työkykynsä ole vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää työsopimuksen jatkamista. Käräjäoikeus totesi, että tilanteeseen vaikuttaa myös työnantajan mahdollisuus tarjota työntekijälle muuta, sopivampaa työtä, ja Keslogilla suurena yrityksenä olisi tällaisia mahdollisuuksia ollut runsaasti.

Oikeus arvioi, että työnantajan järjestämä työkyvyn arviointi- ja edistämisprosessi (TYKY-menettely) oli keskittynyt lähinnä sairauspoissaolojen kontrollointiin sen sijaan, että olisi pyritty todella parantamaan työntekijän työkykyä tai etsimään hänelle sopivampia työtehtäviä.

Kysymys terveydentilan perusteella irtisanomisesta on varastoalalla tärkeä siksi, että kyse on usein raskaasta fyysisestä työstä, joka voi koetella esimerkiksi polvia ja selkää. Kuten käräjäoikeuden tuomio vahvistaa, parin sairausloman vuoksi ei kuitenkaan ole oikeutta irtisanoa työntekijää.

Teksti: Tuomas Lehto

Uusinta uutta