16.09.2014 klo 10.19

Vartija vankilaan Kiinassa työsopimuksen vaatimisesta

Kiinalainen vartija Meng Han tuomittiin yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen häiriön tuottamisesta julkisella paikalla. Tuomittu häiriö oli 12 guangzhoulaisen sairaalan vartijan mielenosoitus, jossa he vaativat työnantajaa neuvottelemaan työsopimuksista ja vakuutuksista työläisille.

Mielenosoittajat pidätettiin ja he saivat eri pituisia vankeustuomioita. Tapaus herätti huomiota useissa Kiinaan tiedotusvälineissä. Oikeuslaitoksen tavoite hiljentää pitkään jatkunut työehtokamppailu ei onnistunut.

Sairaanhoidon henkilökunta oli yhdessä vartijoiden kanssa vaatinut jo kuukausia, että työnantaja suostuu tekemään heille työsopimukset, maksamaan sosiaalikulut, korvaamaan ylityön sekä maksamaan saman palkan samasta työstä.

Lopulta työnantaja sopi sairaanhoidon henkilöstön kanssa, mutta ei vartijoiden. ”Ilmeisesti hallitus yrittää kostaa vartijoille mitä he tekivät hyväksemme”, sanoo sairaanhoidossa työskentelevä Ying Baogui vankeustuomioista. ”Emme koskaan olisi saaneet korvauksia ilman heitä.”

Meng valittiin vartijoiden edusmieheksi ja hän yritti turhaan jatkaa neuvotteluja. Vartijat järjestivät mielenosoituksen ja joutuivat vankilaan.

Meng vapautui hiljan vankilasta ja China Labour Bulletin haastatteli häntä. Meng sanoo, että vankeus vakuutti hänet työntekijöiden oikeuksen puolustamisen tärkeydestä. ”Haluan elää elämäni täydesti ja kasvattaa yhä lisää tulevia johtajia työläisille.”

Oltuaan vain kolme kuukautta töissä sairaalassa, Meng kokosi 60 vuokratyötä tekevää vartijaa vaatimaan tasa-arvoista palkkausta sekä oikeutta liiittyä sairalassa toimivaan viralliseen ammattiliittoon. Liitto ei heitä hyväksynyt, mutta Meng saavutti monia parannuksia vuokratyöläisille.

”Omatuntoni taisi herätä silloin. Aikaa myöten työtoverini ja sairaalalle suoraan työskentelvät vartijat tunnistivat kykyni ja saivat minut ymmärtämään, että voisin tehdä enemmän näiden ihmisten hyväksi heidän edustajanaan.”

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle