27.03.2014 klo 09.41

Vartijoita houkutellaan pois ammattiliitostaan Ruotsissa

Ruotsalainen laitaoikeiston puolue Sverigedemokraterna perusti oman ammattiliiton. Se kertoo saaneensa eniten jäseniä vartijoista. Heille on käynnistetty oma alajärjestö.

Ruotsalainen laitaoikeiston puolue Sverigedemokraterna perusti oman ammattiliiton. Se kertoo saaneensa eniten jäseniä vartijoista. Heille on käynnistetty oma alajärjestö.

Löntagarna eli palkansaajat -liitto kertoo olevansa uusi vaihtoehtoinen ammattiliitto kaikkien alojen työntekijöille. Sitoutumattomuutta vakuuttavan liiton hallituksessa istuu viisi miestä, joilla on vahvat suhteet Sverigedemokraterna-puolueeseen.

Hallituksessa ovat muun muassa puolueen lehden päätoimittaja sekä viestintästrategi. Puheenjohtaja on joukon ainoa työläistaustainen. Hänkin on puolueen aktiivi.

Liitto kertoo, että sillä on noin tuhat jäsentä, joista eniten vartiointialalta. Heille on nyt perustettu ensimmäinen oma ammattialakohtainen järjestö.

Vartijat ovat Ruotsissa järjestäytyneet Transportarbetareförbundetiin. "Meillä on 8 000 vartijaa jäseninä ja joukko kasvaa", sanoo Transportin puheenjohtaja Lars Lindgren Lag&Avtal-lehdelle.
Lindgren kertoo, että Transportin liittokokouspäätöksen mukaisesti se sulkee pois jäsenyydestä Sveridemokraterna-aktiivit. Tämä tarkoittaa puolueen ehdokkaita vaaleissa, ei jäseniä.

"Se, mitä SD ajaa, muistuttaa lähinnä apartheidia. Meillä on eri näkemys ihmisarvosta kuin heillä. Meillä on paljon jäseniä, jotka tulevat muista maista", Lindgren sanoo.

Uuden liiton säännöt määräävät jäsenet rikkureiksi. Niiden mukaan jäsenillä ei ole "oikeutta eikä velvollisuutta" noudattaa muiden liittojen työtaistelutoimia. Töiden on jatkuttava kunnes liiton hallitus antaa luvan muuhun.

Liitto ei perusta työttömyyskassaa eikä aio järjestää jäsenille koulutusta. Järjestöllä ei ole luottamusmiehiä eikä työsuojeluvaltuutettuja. Se ei tee työehtosopimuksia eikä kerää lakkokassaa.

Säännöt takaavat jäsenille oikeudellista apua vain jos heitä kohdellaan väärin tai irtisanotaan uuden liiton jäsenyytensä vuoksi.

Heikki Jokinen

Teksti: Annemari Anttila

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle