14.12.2016 klo 08.22

Vartijoita puolustanut Meng Han jälleen vankilaan Kiinassa

Kiinalainen aktiivi Meng Han on joutunut vankilatuomioiden kierteeseen vaadittuaan vartijoille työsopimuksia ja vakuutusta.

Vuonna 2013 Meng Han tuomittiin yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Tuomio annettiin häiriön tuottamisesta julkisella paikalla. Kyseessä oli 12 guangzhoulaisen sairaalan vartijan mielenosoitus, jossa he vaativat työnantajaa neuvottelemaan työsopimuksista ja vakuutuksista työläisille.

Tapahtuneesta raportoitiin PAM-verkkosivujen uutisessa syyskuussa 2014.

Vankila ei saanut Mengiä luopumaan työntekijöiden etujen ajamisesta. Hän osallistui riippumattoman Panyun työläisten keskuksen työhön. Se on kansalaisjärjestö, joka auttaa työntekijöiden järjestäytymistä etujensa puolustamiseksi.

Kiinassa sallitaan vain yksi ammattiliitto. Se on maan hallituksen talutusnuorassa ja hallitus pitää kaikkea muuta työntekijöiden järjestäytymistä laittomana.

Panyun työläisten keskus osallistui työläisten puolustamiseen monissa työriidoissa virallisen ammattiliiton ollessa vaiti. Meng auttoi Liden kenkätehtaan työläisiä saamaan heille kuuluvat palkat sekä irtisanomiskorvaukset tehtaan siirtyessä muualle.

Joulukuussa 2015 Meng vangittiin jälleen. Syynä oli hänen toimintansa Liden kenkätehtaalla. Häneltä evättiin kuukausiksi oikeus tavata asianajajaansa. Samalla kertaa vangittiin useita Panyun työläisten keskuksen aktiiveja. Syyte oli jälleen järjestyksen häiritseminen.

Tällä kertaa hänen iäkkäitä vanhempiaankin peloteltiin, jotta Meng tunnustaisi rikoksensa. Kolme naamioitua miestä kävi hakkaamassa kirveellä vanhempien kodin ovea. Heidän oli pakko muuttaa, koska poliisi ei suostunut tutkimaan hyökkäystä.

Marraskuussa 2016 Meng tuomittiin 21 kuukaudeksi vankeuteen. Panyun työläisten keskuksen muut keskeiset aktiivit Zeng Feiyang, Zhu Xiaomei ja Tang Huanxing tuomittiin samoin vankilaan.

Ihmiset eivät kuitenkaan unohda Mengiä, kuten hallitus toivoo. Kahdessa viikossa tuomion jälkeen 217 ihmistä lahjoitti 2 200 euroa Mengin ja hänen vanhempiensa tukemiseen. Summa vastaa liki kymmenen kuukauden vähimmäispalkkaa alueella.

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle