Koulutus - 30.04.2019 klo 10.00

Yksityiseen kampaamokouluun 7200 eurolla tai ilman kurssimaksua –yksityisillä kouluilla on pitkä perinne hiusalalla

Titta Tervonen (vas.) opiskelee aikuisiällä parturi-kampaajan töihin Tepa Imppolan (oik.) johdolla. Kuva: Eeva Anundi

Yksityisten kampaamokoulujen uranuurtaja Tepa Imppola sanoo, että yksityiset oppilaitokset ovat sparraajia ja yhteistyökumppaneita julkisille kouluille nyt, kun ammatillisesta koulutuksesta on leikattu.

Sihisee ja hurisee. Suihkepullot ja hiustenkuivaimet ovat ahkerassa käytössä.

Titta Tervonen opiskelee Helsingissä parturin ja kampaajan töihin great cut academyssä, joka on liiketaloudellisesti toimiva, hiusalan koulutuspalveluja tarjoava yritys, osa Koulutus-Centeriä. Koulu kestää 11 kuukautta. Kurssimaksu on peräti 7200 euroa. Enemmistö koulun oppilaista on Tervosen tavoin aikuisia eikä 15–16-vuotiaita peruskoulunsa päättäneitä.

”Näin aikuisena yksinhuoltajana en koe olevani varsinainen alanvaihtaja, vaan kauneusalan opintojen täydentäjä”, Tervonen sanoo. Hän on ollut aiemmin muun muassa meikkauksen opettajana.

Moni mieltää yksityiset oppilaitokset kummajaisiksi, mutta niitä on vuosikymmenien ajan ollut juuri hius- ja kauneudenhoitoalalla, eniten niitä on hieronta-alalla. Sähkötyöntekijäksi ei opiskella yksityisessä koulussa, maskeeraajaksi, näyttelijäntyöhön tai jalkahoitajaksi kyllä.

Nopeammin tienaamaan

Hukkaneliöitä ei Helsingin Kalevankadun tiloista löydy. Koulutus-Centerin toimitusjohtaja Tepa Imppola kertoo koulussaan, miksi vuosittain 10–15 oppilasta opiskelee täällä kurssimaksusta huolimatta:

”Tienaamaan pääsee nopeammin”, hän sanoo. Aikuisilla alanvaihtajilla ei ole mahdollisuutta viettää ammatillisessa oppilaitoksessa sitä 180 osaamispisteen aikaa eli yleensä kolmea vuotta.

Imppola on hiusalan yksityisten koulujen uranuurtaja. Hän perusti koulunsa 33 vuotta sitten. Silloin oli punkkaritukkaa ja graafisia leikkauksia. Osaajia tarvittiin ja heistä oli pula, kuten nykyisinkin.

”Kun aloitimme, joku heitti, ovatko yksityiset koulut edes laillisia!” Imppola muistelee.

Ovat ne laillisia. Silloin ja edelleen. Liiketaloudellisin perustein myyty koulutuspalvelu on elinkeinotoimintaa, jota koskee kuluttajansuojalaki ja jonka markkinoinnin lainmukaisuutta valvoo kuluttaja-asiamies.

Tepa Imppola on itse opiskellut yksityisessä kampaamokoulussa Britanniassa, jossa niillä on pitkä historia. Kuva: Eeva Anundi

”Julkinen koulutus haasteissa”

Yksityiset koulut toimivat Imppolan mukaan kuin sparraajina julkisen valvonnan alaisille ammatillisille oppilaitoksille. Alan hermolla on oltava, uusimmat leikkaukset ja värjäykset tunnettava. Yhteistyö julkisten koulujen kanssa on hänen mukaansa lisääntynyt.

Imppola tuntuu olevan aidosti huolissaan hiusalan julkisen koulutuksen laadusta sen jälkeen, kun ammatillinen koulutus uudistettiin vuoden 2018 reformissa.

”Ammatillisten oppilaitosten kouluttajaresursseja tulisi selvästi lisätä, jotta opiskelijan osaamisen valmiudet työharjoitteluvaiheessa olisivat riittävät. Nyt noita resursseja on vähennetty liikaa”, Imppola sanoo.

”En moiti opettajia, vaan sitä, että heillä ei ole enää mahdollisuutta opettaa.”

Hän korostaa, että hiusala vaatii kädestä pitäen näyttämistä. Toistoja. Yksityisissä kouluissa yhä opetetaan, ja siksi reformi sataa niiden laariin.

Kritiikki on kovaa. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus ei ole arvioinut hiusalan perustutkintoa reformin jälkeen.

Lainaa ja tukea vanhemmilta

7200 euron kurssimaksu on silti melkoinen, etenkin kun julkiseen kouluun pääsisi ilmaiseksi, pääsykokeiden kautta tosin. Titta Tervonen kertoo, että kullakin oppilaalla on eri keinonsa rahoittaa opintonsa.

Meikkauksen ammattilainen Titta Tervola voi jatkossa tarjota asiakkailleen myös hiusten leikkausta tai kampauksia. Kuva: Eeva Anundi

”Minä otin opintolainaa ja sain lisäksi työkkärin kautta omaehtoisen opiskelun tukea”, Tervonen sanoo.

Imppola jatkaa, että monet tukeutuvat vanhempiinsa tai aviomiehiinsä, ja laskevat, että säästöä tulee lyhyestä opiskeluajasta.

Mikäli Kela on myöntänyt yksityiselle oppilaitokselle opintotukioikeuden, opiskelija voi hakea opintotukea. Opintotuki myönnetään yksityisten oppilaitosten opiskelijoille samoin perustein kuin muissakin oppilaitoksissa.

"Tällä hetkellä opintotukioikeus on myönnetty yhteensä noin 50 valmistavaan koulutukseen yhteensä noin 30 oppilaitoksessa", suunnittelija Anne Jääskeläinen Kelan lakiyksikön opintotukiryhmästä sanoo.

PAMiin on aika ajoin tullut yhteydenottoja yksityisten hiusalan koulujen oppilailta. PAMin aluepäällikkö Marja Salmivuori kertoo, että oppisopimusopiskelijalle maksetut kolmen euron tuntipalkat tuntuvat auttamattomasti liian pieniltä, vaikka alan työehtosopimus ei opiskelijan palkkaa määritäkään. Eräs tapaus on menossa liiton oikeusapukokoukseen.

”Toivon, että oppisopimustoimisto suosittelisi maksettavaksi kohtuullista palkkaa”, Salmivuori sanoo.

Oppisopimuskoulutus on työsuhde, ja estää opintotuen. Great cut academyssä ei oppisopimuksia solmita.

Harjoituspäiden hiukset ovat aitoja. Kuva: Eeva Anundi

Yksityisissä kouluissa suurta vaihtelua

Hiusalan yksityiset koulut toimivat vielä keskenäänkin eri ansaintalogiikalla. Helsingissä sijaitseva Unika Hairstyle on ollut ilmainen yksityinen koulu jo vuodesta 2008. Kurssimaksua ei ole, mutta opiskeluvälineet maksavat 1500 euroa. Koulun johtaja Hannu Ojala kertoo, että rahoitus perustuu opiskelijoiden tekemään asiakaspalveluun ja siihen, että asiakkaita on paljon.

Opettajat ovat jatkuvasti oppilaan vieressä ”iholla” opettamassa. Opiskelijoille ei makseta palkkaa.

Tampereen CWA:ssa parturin tai kampaajan koulu maksaa 650–850 euroa. CWA:n opettaja Sanna Viertolan mukaan koulussa on yhteisiä tunteja hieronta-alan oppilaitten kanssa ja koulu tekee yhteistyötä julkisen oppilaitoksen kanssa. Aiemmin Jyväskylässä oppisopimusopiskelua tarjonnut hiusmuotoilukoulu toimii nykyään paikallisen ammatillisen oppilaitoksen Gradian työssäoppimispaikkana nimellä AK Hius&Meikkikoulu.

Perustutkinto julkisesta koulusta

Yhteistyökuvioista huolimatta yksityisten ja julkisten hiusalan koulujen välillä on kissanhännänvetoa.

Nykyisen linjauksen mukaan oppilaan ei pitäisi maksaa ammatillisesta perustutkinnosta, siis vaikka hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija Saara Ikkelä korostaa, että yksityiset yritykset eivät voi ”myydä opiskelijoille ammatillista perustutkintokoulutusta, eivät edes siihen valmistavaa koulutusta. Oikeus antaa tutkintokoulutusta on vain OKM:n luvan saaneilla kouluilla.”

Tämä liittyy ammatillisen koulutuksen reformiin, jonka myötä aiempi ns. tutkintoimikuntiin perustuva järjestelmä purettiin.

Sen sijaan yksityiset koulut voivat myydä ylipäätään koulutusta, valmistaa vaikka hiusmuotoilijaksi, mikä ei ole ammatillinen perustutkinto hienosta sanasta huolimatta.

Käytännössä yksityisen koulun käynyt saa ammatillisen perustutkinnon mutkan kautta. Siinä auttaa se koulutuksen periaate, että nykyään tutkintoon tarvittavan osaamisen voi hankkia missä tahansa, ei välttämättä vain siitä koulusta, jolla on lupa antaa ammatillista tutkintokoulutusta.

Imppola kertoo, että tilanne on nykyään aiempaa selkeämpi. Yksityisen koulun oppilas voi osaamisen kartuttua hakeutua näyttöjen ajaksi ammatillisen oppilaitoksen opiskelijaksi ja suorittaa tutkinnon ja opintoihin liittyvät näytöt sen kautta.

”Ammatillisille oppilaitoksille tämä on hyvä asia. Ne saavat valtionosuuksia tutkinnon suorittaneista”, Imppola sanoo.

Ammattiin opiskelevien liiton SAKKI ry:n asiantuntija Samuli Maxenius muistuttaa, että järjestely, jossa osaaminen haetaan maksullisesti yksityiseltä kouluttajalta ja tutkinto maksutta koulutuksen järjestäjältä, on maksuttoman tutkinnon periaatteen kannalta ongelmallinen.

”Oppilaan ei pitäisi joutua maksamaan ammatillisen perustutkinnon suorittamisesta”, Maxenius sanoo.

Titta Tervonen käsittelee tottuneesti muovista harjoituspäätä. Koulun alussa harjoituspään hiukset olivat pitkät, mutta leikkaus kerrallaan hiukset ovat lyhentyneet. Muovisen pään otsalle on piirtynyt suukon kuva huulipunasta. Tervonen valmistuu toukokuussa.

Harjoituspäässä on ollut ties kuinka monta hiusmallia Titta Tervosen opiskelujan aikana. Kuva:Eeva Anundi

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle