Yhteiskunta - 23.01.2022 klo 15.30

”Yrität koko ajan hirveästi, mutta tuntuu, ettei ole mitään mihin tarttua”

Korona-aika on suistanut rajoitusten kohteena olevien alojen työntekijät kaltevalle pinnalle. Satu Nousiaisen työttömyysturva pieneni juuri viidenneksellä ja nyt hän on jo varautunut pahimpaan irtisanomalla asuntonsa.

Kun koronapandemia maaliskuussa 2020 iski, Satu Nousiainen  oli töissä Teboil-huoltamon baarissa. Tuntemattoman viruksen leviämistä piti ehkäistä, ja sen vuoksi päätettiin poikkeustilasta ja laajoista rajoituksista ja sulkutoimista. Niiden seurauksena Nousiainen ensin lomautettiin ja sitten irtisanottiin.

Nousiainen jäi työttömäksi ja yritti hakea kotipaikkakunnaltaan Kouvolasta töitä. Niitä ei löytynyt, sillä sama kohtalon olivat kokeneet monet muutkin työntekijät. Työnhakijoita oli paljon, työpaikkoja vähän.

”Tilanne näytti toivottamalta”, Nousiainen kertoo.

Jotain oli keksittävä. Nousiainen oli asunut Helsingissä ja sieltä oli töitä löytynyt aiemminkin. Sinne hän päätti lähteä nytkin. Nousiainen otti mukaan aikuisen tyttärensä ja tämän pienen pojan.

Naiset vuokrasivat asunnon SATOlta.

Massoittain lomautettuja

Alku ei mennyt kuitenkaan hyvin.

Korona oli tullut äkkiä eikä uusia tukijärjestelmiä toimeentulonsa menettäville työntekijöille ollut siinä vaiheessa ryhdytty edes miettimään. Työttömyysturvajärjestelmä oli olemassa ja sen saantia hieman helpotettiin. Rajoitusten kohteeksi joutuneille yrityksille hallitus rakensi tukipaketteja.

Palvelualan työntekijöitä lomautettiin massoittain, ja sen seurauksena Palvelualojen työttömyyskassakin ruuhkautui pahasti.

”Ensimmäisten työttömyyspäivärahojen saamisessa kesti tosi kauan. Soitin työttömyyskassaan ja olin Lidlissä, kun sain sieltä jonkun kiinni. Itkin ja huusin puhelimeen, että en saa ruokaakaan mistään”, Nousiainen kertoo.

Satu Nousiainen sanoo olevansa peruspositiivinen, mutta viimeiset vuodet ovat olleet hankalia.

Nousiaisen tytär oli peruspäivärahan varassa ja naisilta olivat rahat loppu. Laskuja jäi maksamatta ja Nousiaiselta menivät luottotiedot.

Työnhakukin takkusi, sillä Helsingin ravintoloiden omatkin työntekijät olivat lomautettuina koronarajoitusten vuoksi. Tilanne ei muuttunut koko syksynä. SATOn vuokra-asunto oli kallis eikä töitä löytynyt.

”Hain töihin R-kioskillekin. Sanoivat, että ottaisivat muuten, mutta eivät voi ottaa, koska luottotietoni ovat menneet.”

Vuokratyökeikkoja alkoi saada

Tilanne rupesi hieman selkenemään.

”Tuttu grillikioskinpitäjä Kouvolasta lupasi, että kioskilta saan töitä ainakin jokusen tunnin”.

Nousiainen ja tyttärensä perheineen päättivät palata Kouvolaan. Nousiainen joutui kuitenkin maksamaan kuukauden ylimääräisen vuokran sopimusrikkomuksesta, sillä vuokrasopimus oli ensimmäisen vuoden määräaikainen.

Kouvolassa äiti ja tytär muuttivat molemmat omilleen ja Nousiainen aloitti työt kioskissa. Yli puolen vuoden työttömyysjakso jäi taakse. Kioskitöiden lisäksi hän alkoi saada Eezylta vuokratyökeikkoja ravintoloihin.

”Tietysti otin kaiken vastaan. Kesällä 2021 työllistyin ravintolaan ja jatkoin Eezyn keikkojen tekoa”.

Nousiainen halusi saada velkojaan maksetuksi. Töiden lisäksi hän lainasi ystävättäreltään rahaa.

”Lisäksi myimme viime kesänä perikunnan kesämökin, kun muillakin oli lomautuksia ja rahan tarvetta. Sain lyhennettyä velkoja ja ostin muutaman tuhannen euron auton”.

Viime syksykin meni hyvin. Erityisesti pikkujoulut työllistivät .

Tulojen aleneminen alensi tukea

Mutta loppuvuodesta 2021 alkoi taas tapahtua. Pandemia sai taas vauhtia, saatiin koronapassit ja tuli uudet variantit. Joulukuun puolella Nousiaisen työt näyttivät vähenevän.

Ainoa muutos, mitä koko korona-aikana työntekijöille maksettavissa korvauksissa tapahtui, oli pandemian alussa tehtyjen työttömyysturvamuutosten peruminen.

Niinpä koronarajoitusten vuoksi työttömiksi tai lomautetuiksi jäävien tuki on työttömyysturva, jonka korvaustaso on keskimäärin 60 % ansioista, jolloin 40 % ansioista jää työntekijän tappioksi. Kun työttömyyden jälkeen on ollut 26 viikkoa töissä, päiväraha lasketaan uudelleen toteutuneiden tulojen mukaan. Jos tulot ovat aiempaa suuremmat, päiväraha kasvaa, jos pienemmät, se pienenee. Pandemian pitkittyessä ja erilaisten rajoitusten jatkuessa rajoitusten kohteena olevien alojen työmahdollisuudet tuppaavat vähenemään, mikä laskee ansiota. Ja sitä myötä työttömyyspäivärahaa. 

Näin kävi Nousiaisellekin.

Hänen työttömyysturvansa laskettiin uudelleen.  Koronan iskiessä hänen työttömyyspäivärahansa oli 66 euroa/päivä. Nyt kaiken koetun jälkeen se putosi 54 euroon/päivä. Pudotus on melkein 20 %.

Läheiset auttavat jaksamaan

”Onhan tämä ollut kamalaa. Yrität koko ajan hirveästi, mutta tuntuu, ettei ole mitään mihin tartut. Lasten, ystävien ja työkaverien varassa tässä on jaksanut.”

Nyt Nousiainen on ryhtynyt valmistautumaan taas huononeviin näkyviin.

”Sanoin vuokra-asuntoni irti. Muutan perikunnan vanhaan omakotitaloon Valkealaan.”

Autostaan hän sanoo pitävänsä viimeiseen asti kiinni, sillä sitä saatetaan tarvita työmatkoihin.

Nousiainen on 56-vuotias. Eläkeikään on vielä aikaa, mutta ei loputtomasti. Eläkkeen kerryttämiseksi pitäisi olla töitä. Jos ei ole, se alentaa tulevaa eläkettä. Näin korona-ajan tulojen aleneminen voi näkyä elämässä todella pitkään.

PAM vaatiikin, että koronarajoitusten vuoksi lomautetuille ja työttömille luodaan tuki, jolla korvattaisiin sen vuoksi syntyvä ansiomenetys kokonaan. PAMin mielestä työttömyysturva ei sovi tueksi tilanteeseen, jossa työntekijät lomautetaan viranomaistoimisen seurauksena, töitä ei ole alalta haettavissa, ja tilanne pitkittyessään vaikuttaa vakavasti työntekijöiden talouteen. Lisäksi sen korvaustaso on huono.

”Tämä on ollut huutava vääryys meitä alan työntekijöitä kohtaan. Olisi oikeus ja kohtuus, että me saisimme jonkun korvauksen tästä paska-ajasta”, Nousiainen sanoo. 

PAM vaatii, että ravintola-alan työntekijöille korvataan täysi ansionmenetys. Se on kohtuullista ja perusteltua. Alan työntekijät eivät voi vaikuttaa tilanteeseen eivätkä poistaa globaalia pandemiaa. Lue lisää

Teksti: Auli Kivenmaa

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
avoinna maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme