01.10.2015 klo 15.29

Yrittäjä siirteli kahvilan omistusta ja irtisanoi työntekijän – PAM viemässä oikeuteen

SnackPoint-kahvio suljettiin syyskuun lopussa "pysäkointipaikkojen puutteen vuoksi". Kuva: Tuomas Lehto

Onko oikein irtisanoa työntekijä sillä perusteella, että kahvion toiminta päättyy, jos kahta yritystä pyörittävä yrittäjä jatkaakin kahvion toimintaa toisen yrityksensä nimissä? Lahdessa näin teki "Vuoden työllistäjä".

PAMissa on käsittelyssä riita-asiana lahtelaisen kahvion erikoinen irtisanomistapaus. Työntekijälle perusteltiin töiden loppumista sillä, että töitä ei ole, koska kahvion toiminta lakkaa. Todellisuudessa se jatkui – saman yrittäjän toisen yrityksen nimissä. PAM on nyt myöntänyt työntekijälle oikeusavun, eli tapaus voidaan viedä käräjille ellei se muuten ratkea.

Tarina alkoi, kun Johanna (nimi muutettu) sai loppukesästä 2013 töitä Härmän SnackPointin kahviosta, joka toimi Lahden keskustassa. Yritys tunnetaan siitä, että se toimittaa muun muassa täytettyjä leipiä ja salaatteja S- ja K-ryhmien sekä Suomen Lähikaupan kauppoihin. Lahdessa sillä oli myös kahvio, jossa yrityksen tuotteita myytiin. Keväällä 2015 yrittäjä palkittiin kunniamaininnalla Lahden Vuoden työllistäjä -kilpailussa.

– Aluksi tykkäsin työstä todella paljon, porukka oli kiva, Johanna muistelee.

– Unelmatyöpaikasta tuli painajainen hyvin lyhyessä ajassa.

Ovi kävi usein

Työntekijöiden vaihtuvuus pienessä kahviossa oli vilkasta. Pari viikkoa töiden alkamisen jälkeen Johannan työtoveri irtisanottiin yllättäen, seuraavaksi sai lähteä myymäläpäällikkö. Myöhemmin Johannalle sanottiin, että hän saa hoitaa kahvion tilaukset päällikön sijasta. Seuraavana keväänä kahvioon palkattiin markkinoija, joka hoiti myös päällikkötehtävät, mutta hänkin sai lähteä jo koeajalla. Johannasta tehtiin kahvilavastaava, ja hän sai vastuusta 5 prosentin palkanlisän.

Vuoden 2014 aikana kahvion toiminta oli siirretty saman yrittäjän toisen yrityksen, Lahden SnackPointin, nimiin, mutta työntekijät jatkoivat vanhoina työntekijöinä, eikä mikään toiminnassa muuttunut.

Yrittäjä, joka toimi myös yritystensä toimitusjohtajana, oli sanonut olevansa tyytyväinen Johannan työhön. Syksyllä 2014 tilanne tuntui muuttuvan. Kahvion henkilökunta sai tylyjä sähköposteja. Yllättäen alkoi ilmetä epäselvyyksiä esimerkiksi hävikistä.

– Minulle tuli olo, että niitä yritettiin laittaa minun piikkiini, Johanna kertoo.

"Ulkopuolinen toimija" olikin saman yrittäjän yritys

Tammikuun 2015 alussa Johanna kutsuttiin tapaamaan toimitusjohtajaa. Asiakkailta oli kuulemma tullut hänestä negatiivista palautetta, mutta kun Johanna kysyi millaista ja milloin, hän ei saanut vastausta. Toimitusjohtaja sanoi, ettei Johannaa "ole varaa pitää kassalla", ja määräsi hänet tiskaamaan. Kahvilavastaavan lisä vietiin.

Johanna siis tiskasi työpäivänsä, ja kun vielä kahvioon töihin edelllisenä syksynä tullut toimitusjohtajan puoliso esitti hänen työskentelystään syytöksiä, jotka eivät Johannan mielestä pitäneet lainkaan paikkaansa, Johannasta tuntui että häntä yritettiin savustaa ulos. Samaan aikaan kahvioon haettiin uutta työntekijää, joka sitten aloittikin pian.

Johanna sen sijaan sai käteensä yt-neuvottelukutsun, jossa perusteluna olivat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Jostain syystä tilaisuuteen oli kutsuttu vain hänet. Hän päätti palkata asianajajan ja ottaa tämän mukaansa neuvotteluun.

– Minulle esitettiin joko määräämättömän pituista lomautusta tai nollatuntisopimusta. Ja senhän voi arvata, montako työtuntia olisin saanut nollasopimuksella, Johanna kertoo.

Johanna ei suostunut, koska piti esityksiä perusteettomina, sillä kahvioon oli juuri palkattu yksi työntekijä lisää. Toimitusjohtaja vastasi ilmoittamalla sulkevansa koko kahvion.

Työntekijöille ilmoitettiin, että Lahden SnackPoint sulkee kahvion ja vuokraa tilat "ulkopuoliselle toimijalle". Pian osoittautui, että se oli Härmän SnackPoint. Ilmoituksessa korostettiin, ettei kyseessä ole yrityskauppa.

Tällä kertaa työntekijät eivät siis siirtyneet "uudelle työnantajalle" vanhoina työntekijöinä, mutta Härmän SnackPoint ilmoitti tarjoavansa töitä ensisijaisesti heille. Johanna oli irtisanottu, eikä hän hakenut paikkaa. Kahvion toiminta siis jatkui entisellään. Kiinnostavaa on myös se, että Johannan työsopimus oli ollut edelleen Härmän SnackPointin nimissä, sillä uutta ei tehty silloin, kun toiminta aiemmin siirtyi Lahden SnackPointille.

Erikoista kirjeenvaihtoa

Johanna toi asiansa PAMin hoidettavaksi. Kun PAMin Lahden aluetoimiston toimitsija Terhi Seppälä yritti selvittää tapausta, hän ei ensin tahtonut saada vastauksia. Lopulta toimistolle saapui kirjekuori, jonka sisällä oli kaksi vastinetta. Toisessa Lahden SnackPointin toimitusjohtaja perusteli Johannan irtisanomista sillä, että kahvion toiminta päättyi ja työt siellä loppuivat. Toisessa Härmän Snackpointin toimitusjohtaja kirjoitti, ettei Johanna ollut Härmän SnackPointin palveluksessa. Toimitusjohtaja siis on molemmissa sama mies, aiemmin mainittu yrittäjä, joka on myös yksi molempien yritysten omistajista.

Tapaus käsiteltiin hiljattain PAMin oikeusapuryhmässä, ja koska neuvotteluratkaisua ei toistaiseksi ole löytynyt, se saatetaan viedä käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

– Toivoisin, että asia ratkeaisi, jotta voisin jättää sen taakseni, Johanna sanoo.

– En tee tätä vain itseni takia, vaan myös muiden, jotka ovat joutuneet samanlaiseen tilanteeseen.

Nyt kahvila on lopulta suljettu, mutta vasta syyskuun lopussa eli noin kahdeksan kuukautta Johannan irtisanomisen jälkeen. Lahdessa ilmestyvissä Etelä-Suomen Sanomissa toimitusjohtaja perusteli sulkemista viime viikonloppuna pysäköintipaikkojen vähäisyydellä.

Härmän SnackPoint hakee kuitenkin yrittäjää jatkamaan kahvion toimintaa SnackPoint-nimellä ja kehuu myynti-ilmoituksessa kahvilan toimineen "erittäin vilkkaasti ja tuloksekkaasti". Johannan irtisanomisen yhteydessä yrittäjä vetosi kahvilan huonoon taloudelliseen tulokseen.

Teksti: Tuomas Lehto

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle