11.12.2020 klo 13.57

Yt-neuvottelut ikävä joulun toivotus Compass Groupin työntekijöille - Rönni-Sällinen peräänkuuluttaa palvelualojen työntekijöille tukea muutoksissa

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toteaa Compass Groupin ilmoituksen jättimäisistä yt-neuvotteluista olevan synkkä viesti joulun alla yrityksen työntekijöille. Hän perää yritykseltä vastuunkantoa ja toivoo keskustelua, miten työvoimavaltaisen palvelualan tuet ja työntekijöiden muutosturva vastaisivat paremmin tarpeisiin.

”Olisin todellakin toivonut Compass Groupin työntekijöille mukavamman joulun alusajan. Vuosi on ollut kova jo tähän asti”, Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Monikansallinen Compass Group osti puolisentoista vuotta sitten Fazer Food Servicen. Kun nyt sen Suomessa toimivissa Compass Group FS Finland:ssa  ja Compass Group Finland:ssa käynnistetään yt-neuvottelut, niiden piirissä on yhteensä 2700 henkilöä. Edessä on enintään 400 työpaikan lakkauttaminen, 700 tehtävän osa-aikaistaminen sekä 2300 henkilön lomauttaminen. Kesäkuussa käytyjen neuvottelujen tuloksena irtisanottiin reilu 300, osa-aikaistettiin noin 100 henkilöä ja lomautettiin liki 3000 henkilöä.

Yhtiö perustelee toimiaan sillä, että kuluttajakäyttäytyminen tulee muuttumaan pysyvästi, kun etäyhteyksillä hoidetaan jatkossa enemmän asioita. Rönni-Sällinen toivoo yritykseltä malttia ja vastuunkantoa.

”Globaalistikin suurena toimijana Compass Groupilla on paremmat puskurit ottaa vastaan iskuja kuin henkilöstöravintolan työntekijällä. On selvää, että henkilöstöravintoloille vuosi on ollut vaikea. Epidemiaa ei ole vielä kukistettu emmekä tiedä, mitkä kriisin lopulliset vaikutukset ovat. Siksi vetoan yritykseen, että toimet mitoitettaisiin ala- eikä yläkanttiin”, Rönni-Sällinen vetoaa.

Compass Groupin alueellisen pääluottamusmies Timo Tiikkajan mukaan vielä vuosi sitten yrityksessä kärsittiin työvoimapulasta ja viime keväänä Compass Groupin ravintoloiden henkilökunnasta yli 80% prosenttia työskenteli koko-aikaisesti.

”Olemme kansainvälinen pörssiyhtiö, ja ymmärrän sen, että varmasti on kova paine varmistaa osakkeenomistajiensa tuotto. Olen kuitenkin huolissani töissä olevien työntekijöiden jaksamisesta. He työskentelevät kovien tulospaineiden alla. Onko oikea ratkaisu siinä, että haetaan tehokkuutta jatkuvilla työntekijöiden irtisanomisilla ja organisaatiomuutoksilla?”, Tiikkaja sanoo.

Yksityiset palvelualat ovat työvoimavaltaisia. On koko joukko valtakunnallisia yrityksiä, jotka työllistävät tuhansia henkilöitä. Suuressa palvelualan yrityksessä yksien yt-neuvottelujen vaikutus on valtava.

”Näiden valtavien yt-neuvottelujen yhteydessä pitäisi pohtia, miten näille työntekijöille järjestetään muutosturvaa ja pelastetaan ihmisiä uuteen alkuun. Yksittäisellä paikkakunnalla valtakunnallisen yrityksen toimet eivät välttämättä näyttäydy isoina, mutta yksittäiselle ihmiselle ja alalle ne ovat sitä”, Rönni-Sällinen toteaa.

Hän pitää erinomaisena sitä, että Suomessa on päätetty tukea valtion tahola yrityksiä ja koko yhteiskuntaa pahimman yli. Yrityksille on vielä tämän vuoden puolella luvassa uusi kustannustuen hakukierros. Tukea voidaan maksaa 2000 – 500 000 euroa. Jo myönnetyt tuet huomioidaan ja yhteenlaskettuna tuet eivät saa ylittää 800 000 euroa Euroopan komission tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan.

”Isolle työllistäjälle katto on tosiasiassa matala. Käsittääkseni ainakin muissa Pohjoismaissa ja Saksassa tukia on maksettu enemmän kuin mitä meidän tukemme ovat. Jos jatkoa tuille tulee, pitäisi meilläkin ottaa käyttöön samanlaiset tukimallit kuin näissä maissa, jotta elinkeino Suomessa ei olisi huonommassa asemassa kuin muualla Euroopassa”, Rönni-Sällinen vaatii.

 

Lisätiedot: PAMIn puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen 050 3780270

Compass Groupin alueellinen pääluottamusmies Timo Tiikkaja 040 664 5550

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme