Viini, laulu ja taustajoukot -kirja

Voit tilata kirjan PAM-puodista täältä jäsenhintaan 20 euroa (vaatii kirjautumisen). Kirjan normaalihinta on 37 euroa.

Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan historia

Me olemme kaikki olleet heidän työpaikoillaan. Olemme rentoutuneet kahvilassa, syöneet kiireisen lounaan tai nukkuneet hotellissa. Meillä on viini ja laulu, taustajoukoilla rankka työ.

Viini, laulu ja taustajoukot kertoo ravintoloissa, kahviloissa, baareissa, työpaikkaruokaloissa ja majoitusliikkeissä työskentelevien ihmisten työstä 1930-luvulta 1990-luvulle. Pääosa taustajoukoista oli naisia, matalapalkkaisia, useimmiten vuorotyötä tekeviä, jotka kuljettivat lapsiaan sukulaiselta toiselle, jotta pääsisivät töihin. He kuorivat perunat, kynivät kanat, kantoivat kaljakorit kylmiöön, koristelivat annokset, kantoivat ruuan pöytään, rahastivat, siivosivat huoneet, kuuntelivat erilaiset ehdotukset ja vahtivat ettei asiakas juonut liikaa.

Kirja kertoo Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liiton työstä alan työvoiman aseman parantamiseksi, siitä miten omistajan taloudessa elävät palkolliset muuttuivat itsenäisiksi ammatti- ihmisiksi ja miten turvattomuus taas palasi osa-aikaisuuden, ekstratyövoiman ja vuokratyön merkeissä.

Viini, laulu ja taustajoukot kuvaa yhden matalapalkka-alan palkkausjärjestelmän muodostumista: lähtökohtaa naispalvelijan palkkauksesta, palkkasäännöstelyn naispalkkaluokkia ja hidasta hivutusta kohti teollisuuden palkkoja. HRHL:n kautta seurataan myös, mikä on palvelualan liiton asema suomalaisessa ammattiyhdistysliikkeessä ja miksi naisia ei juuri näy liittojen ja keskusjärjestöjen johtotehtävissä.

Kirja on tehty yhteistyössä Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa.

Maritta Pohls on pitkän linjan historiantutkija, jonka ensimmäinen teos oli Suomen Kulttuurirahaston historia (1988) ja viimeisin Korkeasti koulutetut naiset – Suomen Akateemisten naisten liiton historia (2013). Siihen väliin mahtuu muun muassa pellervolaisen osuustoiminnan, Suomen Akatemian, lottajärjestön ja SOS-lapsikylän historiaa. Nuoruudessaan Pohls on siivonnut Sheratonissa Tukholmassa, kuorinut perunoita lauttasaarelaisessa työmaaruokalassa sekä tarjoillut höyrylaivalla ja Havis Amandan grillissä.