Muokattu: 11.04.2019 - 09:42

Avainsanat: Työelämä, Palkka, Talous, Toimeentulo

Harmaa talous

Harmaa talous tarkoittaa yritystoiminnassa tapahtuvaa lakisääteisten maksujen ja velvoitteiden laiminlyömistä. Palvelualoilla harmaa talous näkyy esimerkiksi ravintoloissa kassan ohi myyntinä tai työskentelynä ilman verokorttia. Pahimmillaan harmaa talouden ilmiöt täyttävät jopa ihmiskaupan kriteerit, kuten siivousalalla on viime vuosina nähty.

Esimerkiksi majoitus- ja ravitsemisalalla menetetään joka vuosi pimeälle työlle yli sata miljoonaa euroa työtuloista maksamatta jääneitä verotuloja. Se summa on pois hyvinvointipalveluista, julkisesta liikenteestä tai vaikka kaikille avoimista skeittiparkeista. Nuorille ei ole kesätöitä, sillä rehellisesti toimivat ravintolat eivät kykene kilpailemaan rikollisesti toimivia yrityksiä vastaan. Harmaan talouden piilotyöllisyys majoitus- ja ravitsemisalalla jopa 21 000-22 000 henkilötyövuotta. (VIRKE – Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti 2009) Lopullisen laskun harmaasta taloudesta maksaa aina tavallinen veronmaksaja.

Miten työntekijä voi varmistaa, että työnantajalla on puhtaat jauhot pussissa?

Muutamalla asialla voit varmistaa, että työnantajasi pelaa luultavasti rehellistä peliä:

  • Tee kirjallinen työsopimus, jossa tulevat selkeästi esiin palkka, työaika, työsuhteen muoto sekä pääasialliset työtehtävät.
  • Palkka ei saa alittaa työehtosopimuksen mukaista vähimmäispalkkaa.
  • Anna työnantajallesi verokortti. Jos työnantaja ei vaadi verokorttia tai ei halua ottaa sitä vastaan, on aihetta epäillä, että palkanmaksu tapahtuu melko varmasti pimeänä eli työnantaja ei suorita palkasta veroja.
  • Joka palkasta kuuluu saada palkkalaskelma, josta tulevat selkeästi esiin maksetut verot, sosiaaliturvamaksut ja muut maksut. Tästä huolimattakin tarkista vuosittain postista tulevasta esitäytetystä veroilmoituksesta, että työnantaja on hoitanut nämä velvollisuutensa kunnolla.
  • Kun työsuhde päättyy, pyydä kirjallinen työtodistus. Työnantajan on annetta työtodistus, mikäli työntekijä sitä työsuhteen päättyessä pyytää. Liity ammattiliittoon, sieltä saat apua ongelmatilanteissa.

Uusimmat

Suosituimmat