Muokattu: 23.10.2019 - 15:13

Avainsanat: Koulutus, Luottamusmies

Luottamusmiesten koulutus

Oletko juuri tehtävään valittu?

Tutustu luottamusmiehen tehtäviin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin verkossa tehtävän perehdytysmateriaalin avulla tai osallistu oman alueesi järjestämään perehdytyspäivään. Verkossa tehtävään perehdytykseen pääset ilmoittautumalla verkkoperehdytykseen kurssikalenterin kautta. Verkkoperehdytys löytyy kurssikalenterista nimellä Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen verkkoperehdytys.

Ole yhteydessä valintasi jälkeen oman alueesi PAMin aluetoimistoon, joka auttaa sinut alkuun. PAMin aluetoimistot järjestävät perehdytystilaisuuksia uusille luottamushenkilöille. Perehdyttäminen tuo ensi tietoa tehtävästä, työvälineistä ja oikeuksista. Perehdytystilaisuus auttaa myös yhteistyökumppaneiden löytämiseen.

Luottamusmiesten peruskurssille mahdollisimman pian

Peruskurssilla tutustutaan luottamusmiehen työhön tarkemmin. Työelämätietouden, työlainsäädännön ja työehtosopimuksen perusasiat tulevat myös tutuiksi. Kurssi kehittää yhdessä toimimista ja neuvotteluvalmiuksia ja se sisältää ennakkotehtävän ja välitehtävän. Kurssin kesto on 3 pv + 2 pv. Peruskurssi on yleensä palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin (tarkista asia täältä).

- Koulutukseen haet aina sähköisesti ja tarvitse esimiehen hyväksynnän. Lue lisää muuttuneesta hakemisesta täältä

- Sinun tulee käydä ensin joko perehdytys alueellasi tai verkossa

- Hae aina ensisijaisesti alueellasi olevalle peruskurssille.

Nyt myös omat peruskurssit esimiehille!
Luottamustehtävässä (työsuojeluvaltuutettu tai luottamusmies) toimiville esimiehille on nyt omat peruskurssit Helsingissä syksyllä. Jos olet luottamushenkilö, joka toimii myös esimiehenä, voit hakea esimiesten omalle kurssille.

Vuoden 2019 peruskurssit

Paikka 1. osa 2. osa Ilmoittaudu viimeistään
Tampere 22.-24.1. 20.-21.2. 15.12.2018
Helsinki 12.-14.2. 13.-14.3. 02.01
Oulu 26.-28.3. 24.-25.4. 21.2.
Helsinki 7.-9.5. 28.-29.5. 3.4.
Helsinki 27.-29.8. 25.-26.9. 22.7.
Tampere 10.-12.9. 9.-10.10. 8.8.
Helsinki/Esimiehet 1.-3.10. 6.-7.11. 1.9.

Luottamusmiesten peruskurssi verkossa, monimuotototeutus (kaksi lähipäivää)

Paikka aloitus lähipäivä haku viim.
verkko + Helsinki 1.3.-> 11.-12.4. 24.2.2019


Huom. Tämä kurssi ei kuulu työnantajatuen piiriin, joten neuvottele itse opintovapaasta ja ansionmenetyksen korvaamisesta työnantajasi kanssa.

Luottamusmiesten peruskurssin käynyt luottamusmies voi osallistua Työsuojeluvaltuutettujen monimuotoiseen peruskurssiin. Luottamusmiehenä on hyvä olla perillä myös työpaikan työsuojeluasioissa.

Luottamusmiesten jatkokurssille noin vuoden jälkeen peruskurssin suorittamisesta

Kun olet toiminut luottamusmiehenä jo noin vuoden verran peruskurssin suorittamisesta, suosittelemme jatkokurssin käymistä. Kurssilla syvennetään järjestö- ja työelämätietoutta sekä muita peruskurssin aiheita. Uusia aihealueita ovat yritystalous ja kansainvälisyys luottamusmiehen työssä. Koulutuksessa luottamusmies toteuttaa itsearvioinnin omasta työstään, saa vertaistukea sekä ohjaustukea jatkotyöhönsä. Kurssiin liittyy eri aiheisiin kuuluvia harjoituksia. Lisäksi koulutukseen liittyy ennakkotyö, kirjallinen välitehtävä ja yksi valmisteltu esitys itse valitusta aiheesta. Koulutuksen kesto 5 pv + 5 pv.

Jatkokurssi on useimmilla aloilla palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin (tarkista asia täältä).

Paikka 1. osa 2. osa Ilmoittaudu viimeistään
Helsinki 4.-8.2. 18.-22.3. 2.1.2019.
Oulu 1.-5.4. 20.-24.5. 27.2.
Tampere 26.-30.8. 30.9.-4.10. 22.7.

Luottamushenkilöiden täydentävä koulutus

Jos olet jo käynyt luottamusmiehen peruskurssin, voit syventää ja päivittää osaamistasi täydennyskoulutuksessa esimerkiksi Kiljavan opistolla. PAMin tilaamien kurssien lisäksi voit valita Kiljavan kurssitarjonnasta yhden vapaavalintaisen lyhytkurssin vuosittain. Lisätietoja kursseista ja ajankohdista Kiljavan opiston sivuilta. Ilmoittaudu Kiljavan kursseille aina PAMin kurssisihteerin kautta: kurssisihteeri(at)pam.fi.

PAM järjestää luottamushenkilöille myös alakohtaista täydennyskoulutusta. Alakohtaisiin täydennyskoulutuksiin sinun tulee olla käynyt perus- sekä jatkokurssi tai muuta täydentävää luottamushenkilökoulutusta. Alakohtaiset täydennyskoulutukset ovat jo hieman kokeneemmille luottamushenkilöille.

Osa täydentävistä kursseista saattaa kuulua työnantajatuen piiriin, jolloin sinulle maksetaan palkkasi suuruinen ansionmenetyskorvaus. Muutoin luottamushenkilöiden osallistumista tuetaan kurssipäivärahan ja -stipendin muodossa.

PAMin järjestämät täydennyskurssit vuonna 2019 löydät kurssikalenteristamme

Muutamia poimintoja kevään täydennyskursseista alla. Huom. Kaikkia kursseja ei järjestetä joka vuosi.

Kurssi Aika Paikka Ilmoittaudu viimeistään
Sovittelun taidot työyhteisössä 2+3pvää 7.-8.3. & 9.-11.4. Petäys 5.2.
Työoikeuden peruskurssi 11.-15.3. Kiljavan opisto 6.2.
Paikallinen sopiminen 25.-28.3.  KIO/Tampere 20.2.

Torstai on työoikeutta täynnä - webinaarit

Työoikeuden webinaarit torstaisin (31.1., 28.3., 23.5.1 26.9., 28.11.) ovat PAMin lakimiesten vetämiä Skype webinaareja ajankohtaisista aiheista, joihin ilmoittaudutaan kurssikalenterin kautta. Webinaarit ovat hieman kokeneemmille luottamusmiehille (vähintään jatkokurssin käyty).

Kiljavan opiston täydennyskoulutuksesta sekä PAMin tilaamat kurssit löydät listattuna täältä 

Uusimmat

Suosituimmat