Luottamusmiesten koulutus

Päivitetty: 17.08.2020

Oletko juuri tehtävään valittu?

Tutustu luottamusmiehen tehtäviin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin verkossa tehtävän perehdytysmateriaalin avulla tai osallistu oman alueesi järjestämään perehdytyspäivään. Verkossa tehtävään perehdytykseen pääset ilmoittautumalla verkkoperehdytykseen kurssikalenterin kautta. Verkkoperehdytys löytyy tapahtumakalenterista nimellä Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen verkkoperehdytys.

Ole yhteydessä valintasi jälkeen oman alueesi PAMin aluetoimistoon, joka auttaa sinut alkuun. PAMin aluetoimistot järjestävät perehdytystilaisuuksia uusille luottamushenkilöille. Perehdyttäminen tuo ensi tietoa tehtävästä, työvälineistä ja oikeuksista. 

Luottamusmiesten peruskurssille mahdollisimman pian

Peruskurssilla tutustutaan luottamusmiehen työhön tarkemmin. Työelämätietouden, työlainsäädännön ja työehtosopimuksen perusasiat tulevat myös tutuiksi. Kurssi kehittää yhdessä toimimista ja neuvotteluvalmiuksia ja se sisältää ennakkotehtävän ja välitehtävän. Kurssin kesto on 3 pv + 2 pv. Peruskurssi on yleensä palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin (tarkista asia täältä).

 • Koulutukseen haetaan Tapahtumakalenterin kautta ja osallistumiselle tarvitaan esimiehen hyväksyntä. Lue lisää muuttuneesta hakemisesta täältä
 • Ennen peruskurssia tulee käydä luottamushenkilöiden perehdytys alueella tai verkossa
 • Ensisijaisesti haetaan oman alueen peruskurssille
 • Valinnat kurssille tehdään hakuajan päätyttyä

Nyt myös omat peruskurssit esimiehille!
Luottamustehtävässä (työsuojeluvaltuutettu tai luottamusmies) toimiville esimiehille on nyt omat peruskurssit Petäyksessä syksyllä. Jos olet luottamushenkilö, joka toimii myös esimiehenä, voit hakea esimiesten omalle kurssille.

Vuoden 2020 peruskurssit

Tampere 1.-3.9. 7.-8.10. 5.8.2020
Kuopio 22.-24.9. 21.-22.10. 27.8.2020
Petäys/Esimiehet 13.-15.10 18.-19.11. 9.9.2020
Vantaa 3.-5.11. 2.-3.12. 30.9.2020


Luottamusmiesten peruskurssi: monimuotototeutus  verkko ja kaksi lähipäivää:


Seuraava monimuotototeutus järjestetään vuonna 2021. 
 

Luottamusmiesten peruskurssin käynyt luottamusmies voi osallistua Työsuojeluvaltuutettujen monimuotoiseen peruskurssiin. Luottamusmiehenä on hyvä olla perillä myös työpaikan työsuojeluasioissa.

Huom. Tämä kurssi ei kuulu työnantajatuen piiriin, joten neuvottele itse opintovapaasta ja ansionmenetyksen korvaamisesta työnantajasi kanssa.

Luottamusmiesten jatkokurssille noin vuoden jälkeen peruskurssin suorittamisesta

Kun olet toiminut luottamusmiehenä jo noin vuoden verran peruskurssin suorittamisesta, suosittelemme jatkokurssin käymistä. Kurssilla syvennetään järjestö- ja työelämätietoutta sekä muita peruskurssin aiheita. Uusia aihealueita ovat yritystalous ja kansainvälisyys luottamusmiehen työssä. Koulutuksessa luottamusmies toteuttaa itsearvioinnin omasta työstään, saa vertaistukea sekä ohjaustukea jatkotyöhönsä. Kurssiin liittyy eri aiheisiin kuuluvia harjoituksia. Lisäksi koulutukseen liittyy ennakkotyö, kirjallinen välitehtävä ja yksi valmisteltu esitys itse valitusta aiheesta. Koulutuksen kesto 5 pv + 5 pv.

Jatkokurssi on useimmilla aloilla palkallinen eli kuuluu työnantajan tuen piiriin (tarkista asia täältä).

Seuraavat luottamusmisten jatkokurssit järjestetään vuonna 2021. 

Jos olet jo käynyt luottamusmiehen peruskurssin, voit syventää ja päivittää osaamistasi täydennyskoulutuksessa esimerkiksi
 Kiljavan opistolla. PAMin tilaamien kurssien lisäksi voit valita Kiljavan kurssitarjonnasta yhden vapaavalintaisen lyhytkurssin vuosittain. Lisätietoja kursseista ja ajankohdista Kiljavan opiston sivuilta. Ilmoittaudu Kiljavan kursseille aina PAMin kurssisihteerin kautta: kurssisihteeri(at)pam.fi.

Luottamushenkilöiden täydentävä koulutus

PAM järjestää luottamushenkilöille myös alakohtaista täydennyskoulutusta. Alakohtaisiin täydennyskoulutuksiin sinun tulee olla käynyt perus- sekä jatkokurssi tai muuta täydentävää luottamushenkilökoulutusta. Alakohtaiset täydennyskoulutukset ovat jo hieman kokeneemmille luottamushenkilöille.

Osa täydentävistä kursseista saattaa kuulua työnantajatuen piiriin, jolloin sinulle maksetaan palkkasi suuruinen ansionmenetyskorvaus. Muutoin luottamushenkilöiden osallistumista tuetaan kurssipäivärahan ja -stipendin muodossa.

PAMin järjestämät täydennyskurssit löydät tapahtumakalenteristamme

Muutamia poimintoja 2020 täydennyskursseista alla. Huom. Kaikkia kursseja ei järjestetä joka vuosi.

Kurssi Aika Paikka Ilmoittaudu viimeistään
Sovitteleva työyhteisö 2.-3.11. Helsinki 30.9.
       

 

Teemawebinaarit

Työoikeuden ja työsuojelun webinaarit torstaisin ovat PAMin lakimiesten ja työympäristöasiantuntijoiden vetämiä webinaareja ajankohtaisista aiheista, joihin ilmoittaudutaan tapahtumakalenterin kautta. Webinaarit on suunnattu vähintään peruskurssin käyneille luottamushenkilöille.

Kiljavan opiston täydennyskoulutuksesta sekä PAMin tilaamat kurssit löydät listattuna täältä 

URAPALVELU

PAMin urapalvelu on sopii myös luottamushenkilöille. Laajassa webinaarikirjastossa on muun muassa oman työn hallintaan sekä työhyvinvointiin liittyviä webinaareja. Urapalvelu on täysin ilmainen ja suunnattu kaikille jäsenille. Käy tutustumassa www.urapalvelut.fi/pam tai lue lisää wikisivulta

Kiinnostaako aihe? Lue lisää

Jäsenedut

  Muutoksia

   Puhelinpalvelu ma–pe

   PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

   Jäsenyys ja liittyminen 

   030 100 600 klo 10-14

   Jäsenten työsuhdeasiat

   030 100 620 klo 10-14

   Työttömyyskassa,
   Unemployment benefit advice,
   Arbetslöshetsskydd

   020 690 211 klo 10-14

   Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

   030 100 640 klo 10-14

   Membership services in English

   030 100 630 klo 10-14

   Employment advice in English

   030 100 625  klo 10-14

   Muut palvelukanavat

   Siirry Yhteystiedot-sivulle

   Puhelinpalvelu ma–pe

   PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

   Jäsenyys ja liittyminen 

   030 100 600 klo 10-14

   Jäsenten työsuhdeasiat

   030 100 620 klo 10-14

   Työttömyyskassa,
   Unemployment benefit advice,
   Arbetslöshetsskydd

   020 690 211 klo 10-14

   Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

   030 100 640 klo 10-14

   Membership services in English

   030 100 630 klo 10-14

   Employment advice in English

   030 100 625  klo 10-14

   Muut palvelukanavat

   Siirry Yhteystiedot-sivulle