Muokattu: 04.01.2019 - 13:51

Avainsanat: Toimeentulo, Palkka, Työelämä, Talous

Pimeä työ

Ilman verokorttia tehty työ on pimeää työtä, ja se on laitonta. Pimeästä työstä ei makseta veroja, palkkaa ei makseta tilille vaan suoraan käteen. Työnantaja ei maksa eläkevakuutusmaksuja eikä yleensä huolehdi tapaturmavakuutuksesta.

Pimeää työtä tekevä työntekijä on aina huonommassa asemassa kuin työntekijä, joka tekee töitä laillisessa työsuhteessa. Jos sinulle esimerkiksi sattuu työtapaturma, ei työnantajan maksamaa tapaturmavakuutusta välttämättä ole.

Oikeassa työsuhteessa työnantaja ottaa tapaturmavakuutuksen ja maksaa vakuutusmaksun jokaisesta työntekijästä. Tapaturmavakuutuksesta työntekijä saa korvauksen, jos työaikana tai työmatkalla sattuu tapaturma tai hän sairastuu ammattitautiin.

Pimeän työn tekijä ei saa myöskään työttömyyspäivärahaa, äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Eläkettäkään ei kerry. Eläkkeen tarkoituksena on turvata toimeentulo paitsi vanhuuden, myös työkyvyttömyyden, pitkäaikaisen työttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman varalta.

Jos työnantajan kanssa tulee ongelmia, työntekijälle kuuluvien maksujen saaminen työnantajalta, joka on teettänyt pimeää työtä, saattaa viivästyä. Esimerkiksi työtapaturman sattuessa vakuutukset yms. saattavat tuoda ongelmia.

Uusimmat

Suosituimmat