Muokattu: 13.04.2018 - 11:44

Avainsanat: Työsuojelu

Sisäilma

Kun työpaikan vaaroja arvioidaan, tulee selvitystyössä kiinnittää huomiota myös sisäilman laatuun. Sisäilman laatuun vaikuttavat mm. rakennuksen kunto, ilmastointi ja lämmitys. Maakellarin haju, pintojen kupruilevat maalit ja värien muuttuminen sekä näkyvä homekasvusto viittaavat useimmiten rakennuksen kosteusvaurioon. jos työntekijöillä alkaa olla oireita, joiden voidaan olettaa johtuvan kosteusvauriosta.

Reagointi sisäilman epäpuhtauden epäilyihin aloitetaan ottamalla yhteyttä työterveyshuoltoon. Työterveyshuolto kartoittaa ongelman laajuuden oirekyselyllä ja antaa suosituksia työnantajalle toimenpiteiksi. Kosteusvaurioiden korjaaminen voi osoittautua yllättävän hankalaksi, jos työnantaja ei omista kiinteistöä, jossa työskennellään, vaan on vuokrannut sen. Koska työturvallisuuslaki ei velvoita kiinteistön omistajaa puuttumaan työterveyttä haittaaviin tekijöihin, voi työnantaja joutua jopa siirtämään toimintansa muualle.

Sisäilman testaaminen tuo edelleen vain heikkoa apua oirehtiville työntekijöille. Vaikka oirehtimisherkkyys tiedetään olevan vaihtelevaa, ei yksittäiselle kärsivälle työntekijälle useinkaan löydy riittävän nopeita ratkaisuja. Oirehtimisen ja työpaikan välisen yhteyden osoittaminen on nykymenetelmin hankalaa ja aikaa vievää.

Työturvallisuuslaki (738/2002) 37§

Home- ja kosteusvauriot (Työsuojeluhallinto)

Kosteus- ja homevaurio-ongelmat työpaikoilla. Opas työterveyshuoltoa varten

Uusimmat

Suosituimmat