Hyppää sisältöön
Artikkelit

15.05.2025 11:11

Oikeusriita ilman ammattiliittoa tulisi kalliiksi 

PAMin jäsenyys tarkoittaa turvaa riitatilanteissa. Ilman ammattiliittoa työntekijän olisi vastattava oikeudenkäynnin ja sitä edeltävien sovintoneuvotteluiden kuluista itse, muistuttaa PAMin juristi Sanna Kyröläinen.

Työsuhteissa voi tulla vastaan ikäviä yllätyksiä. Työntekijän kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että hän voi kääntyä ammattiliiton puoleen ja saada oikeusapua ilman omavastuuta.

Työsuhteen aikana tai sen päättyessä voi syntyä epäilys siitä, onko työnantajan toiminta ollut lainmukaista. Joskus tilanne on selvä, esimerkiksi irtisanominen ilman irtisanomisaikaa. Usein asia on monimutkaisempi ja ongelmia voi ilmetä jo rekrytoinnissa, työsuhteen aikana tai sen päättyessä, kuten takaisinottovelvollisuutta koskevissa tilanteissa.

Riitatilanteissa PAMin jäsen saa apua ensisijaisesti luottamusmieheltä tai ratkaisutoimitsijalta. Valtaosa erimielisyyksistä ratkeaakin näiden neuvottelujen kautta.

Jos sovintoa ei synny, asia siirtyy PAMin oikeusaputyöryhmän arvioitavaksi. Oikeusavun edellytyksenä on kuitenkin se, että liiton jäsenyys on kestänyt vähintään kuusi kuukautta ennen riidan syntymistä ja jäsenmaksut ovat kunnossa. Omaan ammattiliittoon kannattaakin liittyä ajoissa.

Oikeusaputyöryhmä koostuu työoikeuteen erikoistuneista juristeista, joilla on vankka kokemus erityisesti palvelualojen työsuhdekysymyksistä. He arvioivat tapauksen juridisia näkökohtia ja päättävät oikeusavun myöntämisestä. Jos oikeusapu myönnetään, asia siirtyy juristin hoidettavaksi. PAMin jäsenelle ei aiheudu kuluja juristin palveluista tai oikeudenkäynneistä – ei edes siinä tapauksessa, että riita hävittäisiin oikeudessa.

Ilman ammattiliiton jäsenyyttä työntekijän on hankittava oma juristi ja vastattava kaikista oikeudenkäyntikuluista itse. 

Oikeusapu on jäsenelle erittäin merkittävä taloudellinen etu. Oikeudenkäynti on kallista, erityisesti jos sen häviää. Yleinen sääntö on, että häviäjä maksaa myös vastapuolen kulut. Käräjäoikeudessa tämä tarkoittaa vähintään 20 000 euron laskua.

Lisäksi vastapuolella on mahdollisuus valittaa tuomiosta, jolloin käräjäoikeudessa saatu voitto ei välttämättä ole pysyvä. Käsittely hovioikeudessa nostaa kustannuksia huomattavasti ja riita voi pitkittyä vuosilla. Ilman ammattiliiton jäsenyyttä työntekijän on hankittava oma juristi ja vastattava kaikista oikeudenkäyntikuluista itse.

Voitetut jutut tuovat jäsenille merkittäviä korvauksia. Eräässä tapauksessa PAMin jäsen sai yli 18 000 euroa korvauksia ja puuttuvia palkkoja, kun työnantaja ei ollut noudattanut työsopimuksen ehtoja. Toisessa tapauksessa jäsen sai yli 60 000 euroa, kun työnantaja oli jättänyt maksamatta lisiä ja ylityökorvauksia ja irtisanoi työntekijän näiden perään kysymisen jälkeen. Tällaiset summat olisivat saattaneet jäädä kokonaan saamatta ilman liiton oikeusapua.

Artikkelin kirjoittaja Sanna Kyröläinen on juristi PAMissa.

  Muistilista

  • Ammattiliiton jäsenyys tuo turvaa ja juridista apua työsuhteen ongelmatilanteissa.
  • PAMin jäsenelle oikeusapu on aina maksutonta, vaikka juttu hävittäisiin.
  • Liiton juristit ovat työoikeuden asiantuntijoita, erityisesti palvelualoilla.
  • Oikeusavun kautta jäsen voi saada tuhansien tai kymmenien tuhansien eurojen korvauksia.
  • Ilman liiton jäsenyyttä oikeudenkäyntikulut nousisivat kymmeniin tuhansiin euroihin.

Avainsanat:

jäsenyys työsuhde

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku