Hyppää sisältöön
Etusivu » Jäsenyys » Opiskelijalle » Opiskelijajäsenyys

Opiskelijajäsenyys

Opiskeletko palvelualan ammattiin ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa? Sinun kannattaa liittyä PAMin opiskelijajäseneksi – jäsenyydestä on paljon hyötyä! 

PAMin opiskelijajäsenyys on ilmainen – liity nyt! 

Opiskelijajäsenenä saat 

Työelämätietoa

Saat tietoa oman alasi työehdoista ja palkasta 

Koulutukset ja tapahtumat

Voit osallistua PAMin koulutuksiin ja tapahtumiin ilmaiseksi

Monipuoliset jäsenedut

Sinulla on käytössäsi PAMin rahanarvoiset jäsenedut, kuten CityShopparin edut 

Valmistaudut työelämään

Kun menet töihin, olet selvillä omista oikeukstasi 

Mitä eroa opiskelijajäsenyydellä on varsinaiseen jäsenyyteen? 

Opiskelijajäsenyys on ilmainen. Opiskelijajäsenellä ei ole oikeutta PAMin oikeudelliseen tukeen, työtaistelukorvaukseen, työsuhdeapuun, työttömyysturvaan eikä oikeutta äänestää liiton vaaleissa.

Liity PAMin opiskelijajäseneksi, jos opiskelet seuraavia aloja: 

Jos et ole varma, voitko liittyä opiskelijajäseneksi, kysy meiltä: nuoret@pam.fi.

”PAMin jäsenedut ovat erittäin hyvät. Jo opiskeluaikana kannattaa kuulua PAMiin, koska silloin saa paljon hyödyllistä tietoa työelämästä ja voi osallistua ilmaisiin tapahtumiin. Olen näissä tapahtumissa saanut monia uusia ystäviä; näitä kokemuksia ja ystäviä en olisi saanut mistään muualta!”

Nea Ikonen, PAMin jäsen

Kun valmistut, liity heti varsinaiseksi jäseneksi 

Kun opintosi päättyvät, päättyy myös opiskelijajäsenyys. Heti kun menet töihin, sinun kannattaa liittyä PAMin varsinaiseksi jäseneksi, jolloin alat kerryttää työssäoloehtoa ja saat apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Ammattiliiton jäsenyys on paras turva ja tuki työelämässä! 

Lue lisää opiskelujäsenyyden vaihtamisesta varsinaiseen jäsenyyteen

Usein kysytyt kysymykset opiskelijajäsenyydestä

Valitettavasti opiskelijajäseneksi voi liittyä vain, jos opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa palvelualan ammattia. Jos suoritat kaksoistutkintoa palvelualan ammattiin, voit liittyä jäseneksi. 

Jos käyt lukion ohella töissä, liity PAMin varsinaiseksi jäseneksi. 

Lue lisää, miksi kannattaa liittyä PAMin jäseneksi

Opiskelijajäsenyys on ilmainen eikä siksi sisällä työttömyysturvaa ja oikeudellista tukea. Jotta voit saada työttömyysturvaa tai oikeudellista tukea, sinun täytyy olla ollut töissä ja varsinainen jäsen vähintään 26 viikon ajan. Tämän takia kannattaa vaihtaa opiskelijajäsenyys varsinaiseen jäsenyyteen heti kun menee töihin. 

Valitettavasti PAMin opiskelijajäsenyys on meidän niin sanottu ensijäsenyys ja varsinaisena jäsenenä ei ole mahdollista vaihtaa jäsenyyttä opiskelijajäsenyydeksi. Olet kuitenkin oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen, kun olet pois työelämästä opintojen takia etkä saa palkkatuloja. Jäsenmaksuvapautuksen saa ilmoittamalla opiskelusta PAMiin.

Lue lisää jäsenmaksuvapautuksesta

Opintojen ohella ansaitusta palkasta jäsenmaksu maksetaan normaalisti.  

Sinun kannattaa liittyä PAMin varsinaiseksi jäseneksi, kun saat palvelualan kesätyöpaikan tai työskentelet palvelualalla opintojen lomassa. Koskaan ei tiedä, millaisten kysymysten eteen joudut työpaikalla, ja liitosta saat apua esimerkiksi työsuhdetta ja palkkaa koskevissa asioissa.  

Varsinaisena jäsenenä kerrytät myös työssäoloehtoa ansiopäivärahaa varten. Työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut palkkatyössä vähintään 26 kalenteriviikkoa. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen kalenteriviikko, jolloin olet työskennellyt vähintään 18 tuntia ja maksanut palkkatuloista jäsenmaksun. Työssäoloehdon pitää täyttyä 28 kuukauden tarkastelujakson aikana.  

Lue lisää työssäoloehdosta ja ansiopäivärahasta työttömyyskassan sivulta. 

Lue lisää, miksi kannattaa liittyä PAMin jäseneksi.

Ei tarvitse. PAMin opiskelijajäsenyys päättyy automaattisesti vuoden päästä valmistumisestasi. Kun valmistut ja menet töihin, sinun kannattaa liittyä varsinaiseksi jäseneksi.  

Ei. Opiskelijajäsenyys ei voi automaattisesti muuttua varsinaiseksi jäsenyydeksi. Sinun pitää liittyä jäseneksi. 

Voit olla opiskelijajäsen useammassa liitossa samaan aikaan. Tämä on ymmärrettävää, sillä joskus on vaikea tietää, minkä liiton työehtojen piiriin opiskelija työllistyy valmistumisen jälkeen.  

Kun menet töihin, voit olla varsinaisena jäsenenä vain yhdessä ammattiliitossa ja työttömyyskassassa.

  

Haku