Hyppää sisältöön
Viimeksi päivitetty: 08.06.2023

Lähde opiskelemaan palvelualan ammattiin!

Ammatillinen tutkinto on hyvä tapa kehittää osaamistasi ja työmarkkinakelpoisuuttasi. Moni palvelualojen ammattilainen kouluttautuu myös korkeakoulussa.

Kiinnostaisiko sinua opiskella esimerkiksi kaupan alaa, hiusalaa, kiinteistöalaa matkailu- tai ravintola-alaa?

Palvelualojen töihin tullaan pääsääntöisesti 2. asteen ammatillisen tutkinnon kautta. Tutkinnon voi suorittaa peruskoulun päätyttyä tai myöhemmässä vaiheessa. Ammatillisiin opintoihin on oppilaitoksissa ympärivuotinen haku.

Palvelualan tutkintoja on lukuisia. Tutustu ammatillisiin tutkintoihin Opintopolku.fi-sivustolla. Opintojen rakenne ja eteneminen suunnitellaan opintojen alussa yhdessä oppilaitoksen kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS) avulla.

Alan perustutkinnon tai vankan työkokemuksen omaava työntekijä voi harkita ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittamista. Kyseiset tutkinnot suoritetaan yleensä työelämässä ja sopivatkin erinomaisesti työssäkäyville. Ammatilliset tutkinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksen kautta.

Aina kokonainen tutkinto ei ole tarpeen, vaan voit myös päivittää osaamistasi ammatillisen tutkinnon osilla.

Ole rohkeasti yhteydessä paikalliseen ammatillisen koulutuksen järjestäjään. Tilastot kertovat faktat: ammatillisen tutkinnon suorittaminen nostaa työllisyysastetta merkittävästi. Koulutus on edelleen paras keino suojautua työttömyydeltä.

Entä korkeakoulutus?

Yhä useammalla palvelualojen ammattilaisella on myös korkeakoulutus. Ammattikorkeakouluihin tai yliopistoihin voi hakeutua 2. asteen tutkinnon, eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen koulutuksen jälkeen. Haku korkeakouluun tapahtuu suoraan ylioppilastodistuksen tai ammatillisen todistuksen perusteella tai pääkokeiden kautta yhteishaussa. Lue lisää korkeakoulujen yhteishausta Opintopolku.fi-sivulla.

Korkeakouluopintoihin pääsee käsiksi myös ilman tutkintotavoitetta. Avoimissa ammattikorkeakouluissa ja avoimissa yliopistoissa on mahdollista suorittaa omaehtoisesti erilaisia korkeakoulujen opintokokonaisuuksia.

Lue myös

Haku