Hyppää sisältöön
Etusivu » Työpaikalla » Eurooppalainen yritysneuvosto EWC

Eurooppalainen yritysneuvosto EWC

Eurooppalainen yritysneuvosto eli EWC (European Works Council) on työntekijöiden valitsema ryhmä edustajia, jotka yhteistoiminnassa yrityksen johdon kanssa osallistuvat työntekijöitä koskevien asioiden käsittelyyn. EWC-toiminta vahvistaa työntekijöiden yhteistoimintaa Euroopan laajuisesti.

Eurooppalaiset yritysneuvostot eli EWC:t ovat lakisääteistä EU/ETA alueella toimivien yritysten ja niiden henkilöstön yhteistoimintaa. EWC on siis työntekijöiden elin. Se on monikansallisten yritysten työntekijöiden edustajien kohtaamispaikka, jossa edustajilla on oikeus saada tietoa ja tulla kuulluksi vähintään laissa määritellyistä asioista.

EWC pitää perustaa, jos yrityksellä on vähintään tuhat työntekijää EU/ETA-alueella ja 150 työntekijää vähintään kahdessa EU/ETA-maassa.

Työntekijöiden edustajat ja yrityksen johto tekevät Eurooppa-tason yhteistoiminnasta sopimuksen, jossa sovitaan yhteisistä pelisäännöistä. EWC-sopimustehdään sen maan lain mukaan, jossa yrityksellä on pääkonttori.

Yritysneuvosto koostuu henkilöstön edustajista, jotka on valittu kaikista niistä EU/ETA-maista, joissa yrityksellä on työntekijöitä. EWC-edustajilla on samankaltaiset oikeudet ja velvollisuudet kuin luottamusmiehillä ja työsuojeluvaltuutetuilla kunkin maan lain mukaan.

Suomessa toimivista yrityksistä yli 200:ssa on EWC. Palvelualoilla tällaisia ovat mm. L&T, Fazer, Compass Group, Sodexo, Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels, SSP, H&M, Ikea, Inditex, ISS, Nokas Avarn ja Securitas.

Onko EWC ajankohtainen yrityksessänne?

Suosittelemme, että otatte yhteyttä PAMiin heti kun yrityksessänne aletaan puhua EWC:stä.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Tiina Huotari

Tiina Huotari

Kansainvälisten asioiden asiantuntija, Edunvalvontaosasto

EU-asiat, pohjoismainen yhteistyö, EWC-asiat

Opas pamilaisille EWC-edustajille

Onko sinut valittu työpaikkasi EWC-edustajaksi? Oppaastamme löydät

Ilmoita EWC-edustuksesta

Tehtävä/Uppdrag/Task(Required)
MM slash DD slash YYYY
MM slash DD slash YYYY

Lue myös

Viimeksi päivitetty: 13.09.2023

Haku