Hyppää sisältöön
Etusivu » Työelämäopas » Elämäntilanteen muutokset » Jäitkö työttömäksi?
Viimeksi päivitetty: 28.06.2023

Mitä pitää tehdä, kun lomautetaan tai jää työttömäksi? 

Kun jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, tärkeintä on ilmoittautua välittömästi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Työnhaun voimassa pitäminen TE-toimistossa on edellytys ansiopäivärahan tai Kelan työttömyyspäivärahan saamiseksi. 

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi 

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänäsi. On tärkeää toimia heti, sillä työnhaku astuu voimaan aikaisintaan ilmoittautumispäivästä. Työttömyysetuus voidaan myöntää ainoastaan ajalle, jolloin työnhaku on voimassa.

Hae ansiopäivärahaa Palvelualojen työttömyyskassasta

Jos olet PAMin jäsen ja työssäoloehtosi täyttyy, voit olla oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Lue lisää ansiopäivärahan saamisen edellytyksistä Palvelualojen työttömyyskassan sivulta. Palvelualojen työttömyyskassa saa TE-toimistolta tiedon työnhaustasi.  

Täytä ansiopäivärahahakemus ja toimita tarvittavat liitteet kassalle, kun työttömyyttä tai lomautusta on kestänyt vähintään 14 vuorokautta, eli kaksi viikkoa. Päivärahaa ei voi hakea ennakkoon, vaan sitä haetaan aina takautuvasti. Hakemus pitää toimittaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa ensimmäisestä haettavasta päivästä.

Lue lisää ansiopäivärahan hakemisesta Palvelualojen työttömyyskassan verkkosivulta.  

Voit täyttää ja lähettää hakemuksen työttömyyskassan verkkopalvelussa. Täytä hakemus huolellisesti, jotta hakemus voidaan käsitellä mahdollisimman nopeasti. Jos kaipaat opastusta hakemuksen täyttämisessä, voit lukea kassan nettisivuilta ohjeistuksen Näin täytät hakemuksen verkkopalvelussa.  

Etkö ole PAMin ja työttömyyskassan jäsen?

Jos et ole työttömyyskassan jäsen ja sinut lomautetaan tai irtisanotaan, saat Kelasta joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea riippuen siitä, millainen työhistoria sinulla on. Kelan työttömyyspäiväraha ei perustu ansiotuloihisi, vaan se on kaikille samansuuruinen.

Palvelualan työpaikat

PAMin työpaikkasivuston kautta pääset kätevästi hakemaan oman alasi työpaikkoja. Voit rajata hakutulokset esimerkiksi sijainnin, ammattialan, työsuhdemuodon tai yrityksen mukaan.

Haku