Hyppää sisältöön
Viimeksi päivitetty: 11.08.2023

Uusi työpaikka – mitä on hyvä muistaa?

Kun aloitat uudessa työsuhteessa, on hyvä muistaa muutamia perusasioita. Tarkista tämän listan avulla, että kaikki hoituu kuten pitää.

Tee työsopimus

Tee kirjallinen työsopimus, jos voit. Kirjallinen sopimus on aina parempi kuin suullinen sopimus. Siitä on helppo tarkistaa, mitä olet sopinut työnantajan kanssa.

Työsopimus voi olla voimassa toistaiseksi tai se voi olla määräaikainen.

Alussa on koeaika

Koeajan tarkoituksena on antaa työsuhteen osapuolille mahdollisuus arvioida, vastaako tehty sopimus sitä, mitä osapuolet odottavat. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa. 

Sinulle kuuluu perehdytys

Työnantajalla on vastuu järjestää riittävä perehdytys. Perehdytyksen tarkoitus on, että sinä saat riittävän opastuksen omiin tehtäviisi, työpaikan toimintaan, työvälineisiin ja työturvallisuuteen.

Perehdytyksessä käydään läpi työtehtävät, työsuhteeseen liittyvät asiat (esimerkiksi työaika, koeaika, palkka) ja näytetään työskentelypisteet. Lisäksi perehdytyksessä tutustutaan työturvallisuuteen liittyviin asioihin, esimerkiksi annetaan opastusta laitteiden ja mahdollisten suojavarusteiden käyttöön. Saat usein myös ensimmäisen kontaktin työtovereihisi.

Pyydä perehdytystä rohkeasti, jos työnantaja ei sitä järjestä tai se ei ole mielestäsi riittävä.

Usein perehdyttäjä antaa uudelle työntekijälle kirjallista materiaalia, johon kannattaa perehtyä huolellisesti. Jos jokin asia tuntuu epäselvältä, kysy rohkeasti lisätietoja!

Verokortti

Kun aloitat uudessa työsuhteessa, vie verokortti työnantajalle. Sinun ei kuitenkaan tarvitse esittää verokorttia työnantajalle, jos työnantajasi on saanut työntekijän ennakonpidätystiedot sähköisesti Verohallinnolta.

Verokortti tulee yleensä postissa kotiin, mutta saat tilattua verokortin myös verotoimistosta (www.vero.fi). Kun asioit verotoimistossa ja haet verokorttia, sinun on annettava arvio vuosituloistasi.

Tee jäsenmaksujen perintäsopimus

Jos olet ensimmäisessä työpaikassasi, liity oman alasi ammattiliittoon. Palvelualoilla kannattaa liittyä jäseneksi PAMiin.

Jos vaihdat työpaikkaa, hoida myös ammattiliiton jäsenmaksuasiat kuntoon. Aina kun vaihdat työpaikkaa, sinun pitää sopia jäsenmaksun maksamisesta uuden työnantajan kanssa. Lue lisää artikkelista Jäsenmaksun maksamiseen on kaksi eri tapaa.

Jos olet poissa työelämästä pidemmän aikaa ja palaat takaisin, muistathan tarkistaa palkkalaskelmasta, että jäsenmaksut aletaan uudelleen pidättää palkasta.

Lue myös

Haku