Eduskuntavaalit tulossa − entä sitten?
Onko yhdellä äänellä merkitystä tai ylipäätään koko eduskuntavaaleilla? Kyllä on! Vaaleissa valittavat kansanedustajat päättävät muun muassa monista työelämää koskevista kysymyksistä.
Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi kuukautta. Vaalipäivä koittaa 2. huhtikuuta ja jo sitä ennen on äänestetty ennakkoon.
Äänestämällä voit vaikuttaa
Äänestysaktiivisuus eduskuntavaaleissa on Suomessa kohtuullisen hyvällä tasolla. Vuoden 2019 vaaleissa 72 % suomalaisista käytti äänioikeuttaan.
Äänestysinto ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Erot ovat 2000-luvulla jopa kasvaneet, varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Koulutustaustan ohella äänestysintoon vaikuttaa voimakkaasti perheen perinne. Jos lapsuudenkodissa on äänestetty, äänestetään usein myös itse aikuisina.
Viime vaaleissa lähes 90 % johtajista ja erityisasiantuntijoista äänesti, mutta palvelu- ja myyntityöntekijöistä alle 70 %. Uurnilla käyvät ne, keiden asema yhteiskunnassa on jo valmiiksi vahva. Jos useampi palvelualojen työntekijä äänestäisi työelämää tuntevia ehdokkaita, jäsentemme arkea ymmärtäviä kansanedustajia olisi eduskunnassa enemmän.
Kansanedustaja-, pääministeri- ja hallitusvaalit
Eduskuntavaaleissa kisataan siitä, kuinka monta edustajaa puolueet saavat kussakin vaalipiirissä ja mikä on puolueiden suuruusjärjestys koko eduskunnassa. Vaalit ovat käytännössä paitsi kansanedustajavaalit, myös pääministeri- ja hallitusvaalit.
Kansanedustajapaikkojen määrällä mitattuna suurimman puolueen puheenjohtaja saa vaalien jälkeen aloittaa hallitustunnustelut. Todennäköisesti hänestä tulee seuraavan hallituksen pääministeri. Suurin puolue voi myös pitkälti määritellä aiheet, joiden ympärille tuleva hallitusohjelma rakentuu.
Hallitusneuvotteluissa muodostetaan hallitus, joka muodostuu kahdesta tai useammasta puolueesta useimmiten siten, että hallitukseen kuuluvilla puolueilla on äänienemmistö eduskunnassa. Enemmistön turvin hallituksen esitykset tulevat yleensä hyväksytyiksi eduskunnan käsittelyssä.
Monista työelämän kysymyksistä päätetään eduskunnassa
Monet työelämää koskevat päätökset nuijitaan eduskunnassa, kuten myös sosiaaliturvaa ja verotusta koskevat päätökset. Eduskunta säätää Suomessa kaikki lait ja lakimuutokset sekä päättää valtion talousarviosta eli siitä, miten muun muassa verorahamme käytetään.
Muun muassa osa-aikaisen työn teettämisen säännöistä päätetään eduskunnassa. PAMin kanta on, että osa-aikatyön teettämiselle tulisi olla laissa määritellyt, perustellut syyt. Nykyisin määräaikaisen työsuhteen solmimiseen pitää olla lainmukaiset perusteet. Samankaltaista sääntelyä tarvitaan, jotta osa-aikaisten työntekijöiden aseman paranisi.
Uusi eduskunta joutunee päättämään monista kiperistä kysymyksistä, jotka liittyvät muun muassa verotukseen, työttömyysturvaan ja sosiaalietuuksiin. Tästä pitävät huolen kiihtyvä inflaatio ja ostovoiman heikkeneminen, Ukrainan sota seurannaisvaikutuksineen, ikääntyvä väestö sekä ilmastonmuutokseen ja vihreään siirtymään liittyvät kysymykset. Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, jotka voi ja pitää ratkaista oikeudenmukaisesti siten, etteivät pienituloiset jää vain maksumiehiksi ja -naisiksi.
PAM puhuu vaaleissa paremman työelämän puolesta
Työelämässä ei saa syrjiä ketään
Työelämän on tarjottava samat mahdollisuudet kaikille mm. ikään, kansalaisuuteen, uskontoon, ammattiyhdistystoimintaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Jokainen on tervetullut työelämään ja työkaveriksemme.
Alipalkkaus on rikos
Alipalkkaus on työntekijälle kuuluvan ansion varastamisesta. Hyväksikäytetyt työntekijät ovat usein normaalia heikommassa asemassa olevia, kuten nuoria tai maahan muuttaneita. Alipalkkauksen pitäisi olla rangaistavaa.
Sunnuntaityöstä kuuluu tuplapalkka
Jos yhteiskuntamme halutaan pitää pyörimässä myös viikonloppuisin, on tästä maksettava työntekijöille kunnollinen korvaus.
Lakko-oikeus on ihmisoikeus
Lakko-oikeuden ytimessä on ajatus heikomman osapuolen suojelusta ja yhteiskunnan valtatasapainosta. Ammatillinen yhdistymisvapaus ja lakko-oikeus on turvattava jatkossakin.
Jokaisella on oikeus luottamusmieheen
Luottamusmies edustaa työntekijöitä ja varmistaa, että asiat hoidetaan työpaikoilla hyvin. Luottamusmiehen on oltava osapuolena paikallisessa sopimisessa.
Työttömänäkin on oikeus tulla toimeen
Työttömyysturvan leikkaus ei nosta työllisyysastetta, mutta heikentää ihmisten elämänlaatua. Mahdollisuutta opiskella ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen ajanjaksolla pitäisi parantaa.
Käytä äänioikeuttasi, näistäkin asioista päätetään eduskunnassa!
Teksti: Minttu Sallinen