Jatkuva kiire ja toimeentulon haasteet koettelevat siivoojien ja kiinteistötyöntekijöiden jaksamista
Kilpailutukset, kiire, muuttuvat työajat ja toimeentulon epävarmuus ovat monen kiinteistöpalvelualan työntekijän arkipäivää.
Kiinteistöpalvelualan työtä kilpailutetaan jatkuvasti. Sen seurauksena työntekijöiden työtahti on vuosi vuodelta kiristynyt, kun samassa ajassa tehtävänä on entistä enemmän työtä.
”Painetta työntekoon tuovat lisäksi alhaiset työtunnit, jotka kuitenkin päivittäin ylittyvät, kun työnantaja teettää lisätyötä. Työntekijä ei voi ennakoida työpäivän kestoa ollenkaan”, sanoo PAMin sopimusasiantuntija Jarkko Viitanen.
Työterveyslaitoksen tuoreesta Töissä palvelualoilla - kyselytuloksia työhyvinvoinnista ja osaamisesta 2008, 2021 ja 2022 -raportista käy ilmi hälyttäviä muutoksia kiinteistöpalvelualan työntekijöiden hyvinvoinnissa. Vuosien 2008 ja 2022 välillä kiirettä kokeneiden osuus on kasvanut miltei 20 prosentilla, työnsä fyysisesti raskaaksi kokeneiden määrä on kasvanut 30 prosentilla ja työn henkisesti raskaaksi kokeneiden määrä tuplaantunut. Samaan aikaan säännöllinen päivätyö on vähentynyt tutkimukseen osallistuneiden joukossa. Kiinteistöpalvelualalla työskentelevät vastaajat kokivat myös terveydentilansa keskimäärin huonommaksi kaupan- ja matkailu- ja ravintoalan vastaajiin verrattuna.
PAMin vuoden 2022 jäsenkyselyyn vastanneista kiinteistöpalvelualan työntekijöistä 48 prosenttia on harkinnut työpaikan vaihtamista viimeisen 12 kk:n aikana. Suurimmiksi syiksi työntekijät ilmoittivat paremman palkan ja oman jaksamisen.
”Kiinteistöpalvelualalla on jo valmiiksi pulaa työvoimasta, jota kilpailutusten aiheuttama jatkuva kiire ja riittämätön palkka kiihdyttävät entisestään. Palkkaus ja työolot olisi ensisijaista laittaa nopeasti kuntoon, jotta ne kannustaisivat jäämään alalle ja työvoimaa olisi myös tulevaisuudessa”, Viitanen sanoo.
Näin siivoojat ja kiinteistönhoitajat kertoivat omasta tilanteestaan
”Olen joutunut jo useamman kuukauden tekemään tavallaan kahden ihmisen töitä, kun ei saada palkattua lisää ihmisiä. Vaaditaan enemmän kuin mitä itse jaksaisi tehdä. Tarvitsee myös paljon juosta eri paikoissa, vaikka en ole kiertävä siivooja.”
”Työtunteja n.34h/viikko. Joka maanantai 11h töitä listassa, mutta yhtään ylityötuntia ei makseta. Tuossa ei vielä ole edes kohteesta toiseen siirtymisiä laskettu mukaan. Venyn äärimmilleen hirveässä kiireessä, mutta palkka ei riitä ja joudun turvautumaan kelan tukiin!”
”Teen 2-3 ihmisen työt teknisenä kiinteistönhoitajana. Työ on vastuullista ja stressaavaa, mikä ei näy palkassa (14,5€/h). Palkkani ei ole noussut neljän vuoden aikana kuin indeksikorotuksilla, vaikka vastuu on lisääntynyt. Työkokemusta alalta minulla on 12 vuotta ja ammattitutkinto. Meille ei ole järjestetty kehityskeskustelua pyynnöistä huolimatta neljän vuoden aikana kuin ainoastaan kerran.”
”Olen toiminut 15 vuotta laitoshuoltajana samalle työnantajalle, ja koko ajan on ollut työvoimapula. Nyt tuntuu, että viikonloppu ei riitä palautumiseen.”
Pyysimme kiinteistöpalvelualalla työskenteleviä jäseniämme kertomaan omin sanoin tilanteestaan ajalla 1.2.-14.3.2023.
Teksti: Minna Raitapuro