Jos liikenne pysähtyy lakon seurauksena
Joskus työtaistelut haittaavat työmatkaliikennettä. Työntekijällä on kuitenkin velvollisuus kaikin järkevin tavoin pyrkiä pääsemään omalle työpaikalleen.
Jos työtaistelut haittaavat työmatkaliikennettä on työntekijällä kuitenkin periaatteessa velvollisuus kaikin järkevin tavoin pyrkiä pääsemään omalle työpaikalleen.
Mikäli työpaikalle ei pääse, poissaoloa ei tällaisessa tilanteessa voida katsoa aiheettomaksi, ja siksi siitä ei voi saada varoitusta tai muuta seuraamusta.
Tilanne on kuitenkin selvitettävä työnantajalle mieluiten etukäteen ja sovittava järjestelyistä työnantajan kanssa, tehdä esimerkiksi muutoksia työvuorolistaan tai sopia, vuosivapaiden käyttämisestä tai viime kädessä palkattomasta vapaasta.
Mikäli lakon vuoksi työpaikalla työnteko kokonaan estyy eli työpaikka menee kiinni eikä työnantajalla ei ole tarjota työtä, on työnantajalla palkanmaksuvelvoite enintään 7 päivältä. Kun kyse on työntekijän työmatkan vaikeutumisesta tai estymisestä, ei palkanmaksuvelvoitetta ole.
Poikkeuksena tähän on yötyötä tekevän oikeus työmatkakuljetukseen
Yötyötä on työ, jota tehdään kello 23:n ja 6:n välisenä aikana. Yötyötä tekevällä työntekijällä on oikeus työmatkakuljetukseen, jos työvuoron alkamis- tai päättymisaikana ei ole reitiltään tai aikataulultaan tyydyttävää julkista liikennettä eikä työntekijällä ole käytettävissään autoa tai siihen verrattavaa kulkuvälinettä.
1.3.2023 julkaistua uutista päivitetty 20.3.2023 junalakkoon liittyvillä asioilla.