19.10.2016 klo 09.37

Kassia ei ole pakko avata

Laukun sisällä on henkilökohtaisia tavaroita. Niiden paljastaminen voi olla kiusallista. Kuva: iStockphoto

Sodexo aikoo ottaa käyttöön poistumis- eli kassitarkastukset. Luottamusmies Ville Fabritius ihmettelee, eikö työnantaja luota työntekijöihin. Työoikeuden asiantuntija Seppo Koskinen muistuttaa, ettei työnantajalle ole missään annettu oikeutta vaatia työntekijää avaamaan kassiaan.

Siviiliasuinen vartija saattaa jatkossa pyytää henkilöstöruokaketju Sodexossa töistä lähtevää keittäjää tai kokkia avaamaan kassinsa. Jos siellä on talon ruokaa, työntekijän täytyy näyttää kuitti ostoksesta. Ketju on samalla yhtenäistämässä käytäntöä siitä, että kaikki kotiin lähtevä ylijäämäruoka on maksullista, kun tähän asti käytäntö on voinut vaihdella ravintoloittain.

Henkilökunnan rehellisyyden varmistaminen kassi- eli poistumistarkastuksin on herättänyt yrityksessä närää.

Työnantajan ohje poistumistarkastuksista tuli voimaan syyskuun alusta, vaikka luottamusmiesten mielestä moni asia on auki. Työntekijöiltä ruvettiin keräämään allekirjoituksia sen varmistamiseksi, että työntekijä on nähnyt ja ymmärtänyt ohjeen. Työnantaja suostui lopettamaan allekirjoitusten keruun, kun luottamusmiehet vastustivat sitä. Poistumistarkastuksia käsitellään Sodexossa marraskuun yt-neuvottelukunnassa.

– Jokainen työntekijä tietää ilman allekirjoitusta, että työnantajalta ei saa varastaa, Ville Fabritius sanoo. Hän toimii Sodexon ravintoloiden Länsi- , Keski- ja Etelä-Suomen pääluottamusmiehenä.

Ohjeistuksen käyttöönotolla työnantaja kertoo, ettei luota työntekijöihin. Tämä heikentää työilmapiiriä.

Sodexon luottamusmiehet haluavat varmistuksen sille, että työntekijän kieltäytyminen kassin avaamisesta ei tuo hänelle mitään seuraamusta, kuten varoitusta. Lisäksi he haluavat ohjeeseen tiedon, että työntekijän ei ole pakko avata laukkuaan. Sodexon ohjeessa sanotaan, että ”jos henkilö kieltäytyy näyttämästä laukkunsa sisältöä, ja jos on perusteltu syy epäillä väärinkäytöstä, voidaan poliisilta pyytää virka-apua”.

Kassitarkastuksia on ollut palvelualoilla jo 1980-luvulta asti, etenkin kaupan alalla. Se, että niistä on tullut tapa, ei tarkoita, että ne olisivat automaattisesti asiallisia, kommentoi PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala.

– Henkilökohtainen koskemattomuus on ihmisen perusoikeuksia, Ojala sanoo.

Hän tähdentää, ettei työntekijän ole pakko avata kassiaan vartijalle. Poliisillakin pitäisi olla siihen perusteltu syy.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Marko Rahikainen sanoo, että konfliktit kassin avaamisesta tulee selvittää – ja selvitetään – ilman viranomaisen apua, eli työntekijän, työnantajan ja vartijan kesken. Selkeää lainsäädäntöä poistumistarkastuksista ei ole olemassa.

Ellei työntekijä halua avata kassiaan, ja vartijalla on perusteltu epäilys rikoksesta, hän voi toki kutsua poliisin paikalle. Jos laukusta sitten löytyy anastettua omaisuutta, kyseessä on näpistys tai varkaus. Rahikainen huomauttaa myös, että vartija ei saa tutkia taskuja, vaan henkilötarkastus on poliisiasia.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen antaa tiukan kannan.

– Työnantajalle ei ole missään annettu oikeutta vaatia työntekijää avaamaan kassiaan. Perusteltu epäily ei siksi voi syntyä vain siitä syystä, että joku ei avaa kassiaan. Työnantajalle on pitänyt syntyä perusteltu epäily muutoin, ja sen nojalla työnantaja voi ryhtyä omiin mahdollisiin toimiinsa.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 12/2016, joka ilmestyy 21.10.

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle