Kaupan alalle uusi lakkovaroitus
Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti uusista kaupan alan lakoista viikolle 7. Lakko koskee 415 toimipaikkaa ja niissä työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä. Lakot alkavat, jollei sopimusta ole syntynyt ennen sitä. Kaupan alan työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.
PAMin hallitus päätti uusista lakoista, jotta työnantajien halu sopia palkoista ja työehdoista kasvaisi. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että työtaisteluilla halutaan painostaa kaupan alan työnantajien lisäksi myös laajemmin työnantajia ymmärtämään, että koko palkansaajaliike hakee nyt reiluja palkankorotuksia.
”Haluamme lakoilla vauhdittaa kaupan alan työnantajia hyväksymään reilut palkankorotukset, jotka työntekijät ovat ansainneet. Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia.”
”Lakoilla emme halua kiusata tavallisia kuluttajia tai aiheuttaa vaikeuksia arjen keskellä. Työtaisteluita ei ole kohdistettu kuluttajia vaan ainoastaan työnantajia kohtaan, joilla on kaikki mahdollisuudet estää lakkojen toteutuminen”, korostaa Rönni-Sällinen.
Kaupan alan uudet lakot alkavat vähittäiskaupan toimipisteissä 16.2. klo 5.00 ja päättyvät 18.2. klo 5.00 (tai sitä ennen alkaneen työvuoron päätyttyä), jos sopua palkoista ja työehdoista ei ole saavutettu ennen sitä. Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat, Lidl Suomi Ky:n ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät, 42 Tokmannin ja 14 Kokkolan Halpa-Hallin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.
Lakkokohteet voit katsoa PAMin verkkosivuilta tästä linkistä tai liitteestä.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä tilapäisen siirron kielto voimaan 1.2.
PAMin hallitus päätti kaupan alalle asetettavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta. Ylityö-, vuoronvaihto- ja siirtokielto astuu voimaan keskiviikkona 1.2. ja koskee koko kaupan alaa, sekä varastoja että myymälöitä.
PAM tavoittelee osana SAK:laisten liittojen palkkaliittoa Saksan teollisuuden palkankorotustasoa kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa. Tämä tarkoittaisi kaupan alalle noin 200 euron korotuksia. Palkankorotusten lisäksi PAM tavoittelee neuvotteluissa parannuksia kaupan työehtosopimuksen sisältöihin. Näitä asioita ovat muun muassa osa-aikatyöntekijöiden aseman parantaminen, palkkaperusteiden kehittäminen, työhyvinvoinnin edistäminen sekä luottamushenkilöiden toimintaedellytysten parantaminen.
PAMin hallitus päätti aiemmin noin 20 0000 työntekijää koskevista lakoista, jotka toteutuvat viikolla 6, jollei ennen ratkaisua ole syntynyt ennen sitä. Viime sunnuntaina PAM päätti myös varastojen lakosta viikolle 7. Voit lukea lisää aiemmin päätetyistä kaupan alan lakoista PAMin verkkosivuilta täältä.
Mitä tarkoittaa ylityökielto, tilapäisen siirron kielto sekä vuoronvaihtokielto?
PAMin hallitus päätti kaupan alalle asetettavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta. Ylityö-, vuoronvaihto- ja siirtokielto astuu voimaan keskiviikkona 1.2. ja koskee koko kaupan alaa, sekä varastoja että myymälöitä. Mitä nämä toimenpiteet tarkoittavat?
Ylityökielto
Ylityökiellon aikana työaikapankkiin tai vastaaviin järjestelmiin ei kerrytetä työtä. Ylityökiellon aikana ulkopuolisen työvoiman tai esimerkiksi tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden tai vuokratyön käyttöä ei hyväksytä, mikäli sillä pyritään kiertämään laillista ylityökieltoa.
Vuoronvaihtokielto
Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät eivät sovi työnantajan kanssa työvuorojen vaihtamisesta tai tee työaikaan muitakaan työnantajan esittämiä muutoksia. Työpaikalle saavutaan ja sieltä poistutaan täsmällisesti työvuoroluetteloon merkityn työvuoron mukaisesti. Kiellon aikana ei kerrytetä liukumia eikä työaikapankkeja.
Lue lisää ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta täältä.
Tilapäisen siirron kielto
Tilapäisen siirron kiellon aikana ei työntekijää voi siirtää työskentelypaikasta tai työtehtävästä toiseen. Työntekijät tekevät vain oman työnsä omassa tavanomaisessa työskentelypaikassaan vahvistetun listan mukaisesti. Kiellon tarkoituksena on estää tilanteet, joissa työntekijöitä siirretään henkilöstövajauksesta johtuen lakon piiriin kuuluviin työskentelypaikkoihin.