Keskolle huipputulos - työntekijät sinnittelevät
Kaupan alan jättiläinen Kesko teki jälleen huipputuloksen. Viime vuoden tulos on jo kahdeksatta kertaa peräjälkeen erinomainen. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistuttaa, että työntekijät ovat olleet tekemässä tätä tulosta omalla työpanoksellaan. PAMin tavoitteena on 200 euron korotukset työntekijöiden kuukausipalkkoihin.
Keskon nousukiito on jatkunut läpi koronavuosien eikä laskun merkkejä ole näköpiirissä.
”Yritykset tekevät erinomaista tulosta, mutta niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen. Tässä tilanteessa työntekijät ovat oikeutettuja kunnolliseen palkankorotukseen. Kaupan alan yritysten menestys on suuresti työntekijöiden ja heidän työnsä ansiota”, Annika Rönni-Sällinen toteaa.
Työntekijöiden ostovoima romahtanut
Kaupan alan työehtosopimus- ja palkkaneuvotteluja käydään tilanteessa, jossa työn tuottavuus on kaupan alalla kasvanut viime vuosina nopeaa tahtia.
Samaan aikaan kun kaupan alalla on tehty ennätysvoittoja, työntekijöiden taloustilanne on heikentynyt radikaalisti. Kaupan työntekijöiden ostovoima on inflaation kiihtyessä romahtanut vuoden 2014 tasolle.
PAMin tuoreessa suhdannebarometrissa kaupan alan vastaajista peräti 48,2 prosenttia kertoo oman taloustilanteen heikentyneen edeltävän kolmen kuukauden aikana.
Kaupan tulos kasvanut, palkat eivät
Tilastokeskuksen lukujen mukaan tukku- ja vähittäiskauppatoimialan liikevoitto on kasvanut huikeat 64 prosenttia vuosina 2012–2021, kun toimialojen henkilöstökulut ovat kasvaneet vain 8,9 prosenttia.
Kääntöpuolena yritysten menestykselle ja työntekijöiden palkkamaltille on pienipalkkaisten työntekijöiden elämän kurjistuminen ja toimeentulohaasteet.
PAMin sosiaalipolitiikan asiantuntija Egezona Kllokoqi-Bublaku tietää, että yhä useampi palvelualojen työntekijä jättää rahapulassa esimerkiksi lääkkeet ostamatta.
"Kun eläminen kallistuu ja palkalla tullaan yhä huonommin toimeen, joutuu moni palvelualojen työntekijä turvautumaan sosiaalietuuksiin saadakseen apua elämän välttämättömiin menoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskunta tukee verovaroilla, sosiaalietuuksien kautta, kaupan alan yritysten voittoja.”
Keskon varaston ja logistiikan pääluottamusmies Mikko Ruokoselle tämä on tuttua. Työntekijät kertovat tinkivänsä elämän perushyödykkeistä kuten ruoasta.
”Kun palkka ei riitä, haetaan tukia ja näyttää siltä, että kaupan alalle on syntynyt työssäkäyvien köyhien joukko.”
Kaupan tuloksen on näyttävä työntekijän palkassa
Meneillään olevien palkka- ja työehtosopimusneuvottelujen suhteen PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen kanta on selvä. Kaupan työntekijöiden joustaminen ja venyminen saavat nyt riittää. Kaupan hyvän tuloskehityksen tulee tuntua myös työntekijän kukkarossa.
Kahden sadan euron palkankorotuksen lisäksi PAM tavoittelee neuvotteluissa parannuksia kaupan työehtosopimuksen sisältöihin. Näitä asioita ovat muun muassa osa-aikatyöntekijöiden aseman parantaminen, palkkaperusteiden kehittäminen, työhyvinvoinnin edistäminen sekä luottamushenkilöiden toimintaedellytysten parantaminen.
Jos sopua palkoista ja muista työehdoista ei saavuteta, lakot kaupan varastoissa alkavat ensi maanantaina 6. helmikuuta.
Lakot viikolla 6 (6.2.–11.2.)
Kaupan varastoissa lakko alkaa maanantaina 6.2. klo 05.00 ja päättyy torstaina 9.2. klo 05.00
Marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja lakko alkaa torstaina 9.2. klo 05.00 ja päättyy lauantaina 11.2. klo 05.00
Lakot viikolla 7 (16.2.–18.2.)
Lakot alkavat 16.2. klo 05.00 ja päättyvät 18.2. klo 05.00. Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat, Lidl Suomi Ky:n ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät, 42 Tokmannin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.
Teksti: Niina Melanen