Matkailu- ja ravintola-alan palkkaratkaisulle ei edellytyksiä - alan työehtosopimukset irtisanotaan
Uudet neuvottelut matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa työskentelevien työntekijöiden ja esimiesten palkoista ja työehdoista alkavat maaliskuun alussa.
PAM ja työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ovat todenneet, että osapuolten näkemykset palkankorotusten suuruudesta ovat liian kaukana toisistaan, jotta sopuun olisi mahdollista päästä määräaikaan mennessä. PAM aikoo irtisanoa alan työehtosopimukset päättymään 31.3.2023.
”Pelkkään palkkaratkaisuun ei ollut edellytyksiä, joten nyt aloitamme valmistautumisen täysimääräiseen työehtosopimusneuvottelukierrokseen”, toteaa PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.
Palkkojen lisäksi neuvottelupöydällä ovat maaliskuussa avoinna näin ollen koko työehtosopimuksen sisältö, kuten muun muassa työajat ja vapaapäivät.
PAMin hallitus päättää matkailu-, ravintola ja vapaa-ajan palvelujen työehtosopimusten irtisanomisesta huomenna 15.2.
Voit seurata neuvottelujen etenemistä PAMin verkkosivuilta.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen piirissä työskentelee Suomessa noin 75 000 työntekijää ja alan esimiehiä koskevan työehtosopimuksen piirissä noin 10 000 henkilöä. Alan työehtosopimusta noudatetaan tyypillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kahviloissa, yökerhoissa, henkilöstöravintoloissa sekä hotelleissa ja kylpylöissä.
Keväällä 2022 saavutetussa työehtosopimusratkaisussa sovittiin, että vuoden 2023 palkankorotuksesta neuvotellaan liittojen välillä erikseen. Jos palkkaratkaisusta ei päästä sopimukseen 15.2.2023 mennessä, työehtosopimus on irtisanottavissa päättymään 31.3.2023.
Palkkaliitto
PAM on mukana SAK:laisten ammattiliittojen muodostamassa palkkaliitossa kevään neuvottelukierroksella. Liitot hakevat yhteisenä rintamana työntekijöiden ansaitsemia palkankorotuksia. PAMin tavoitteena on noin 200 euron palkankorotus jäsenilleen.