Lakko - 07.02.2023 klo 14.52

Painostustoimia työntekijöitä ja luottamusmiehiä kohtaan − osa työnantajista pelaa kovaa peliä

PAMin järjestöneuvoja Jarkko Seppälä ja toimitsija Neea Kähkönen ovat kohdanneet työnantajan vastatoimia Lounas-Suomessa.

Yrityksissä eri puolilla Suomea on otettu kovat keinot käyttöön kaupan alan lakon lähestyessä. Porttikielto PAMin työntekijöille, puolueellisen tiedon levittäminen lakosta, luottamushenkilön toiminnan vaikeuttaminen ja rikkurien rekrytoiminen ovat esimerkkejä työnantajien käyttämistä painostustoimista.

Kaupan alan lakko alkaa ensi torstaina myymälöissä eri puolilla Suomea, jos sopuun alan työriidassa ei päästä sitä ennen. Lakkoilemaan ei koskaan lähdetä kevyin perustein, eikä niin olla tekemässä nytkään. PAM on uhannut Kaupan liittoa työtaisteluilla vauhdittaakseen ratkaisun syntymistä alan palkoista ja työehdoista.

Vaikka lakko-oikeus kuuluu perustuslain takaamiin perusoikeuksiin, on työtaistelutoimien valmistelu kohdannut ankaraa vastustusta useiden yritysten suunnalta. PAMin luottamusmiehet, työntekijät ja jäsenet kertovat kohdanneensa lukuisia tilanteita, joissa työantaja yrittää hankaloittaa työtaistelun valmisteluita.

PAMin työntekijöitä on muun muassa estetty saapumasta kertomaan lakoista työpaikoille tai niiden läheisyyteen. Työntekijöitä on kielletty puhumasta työtaisteluista ja jopa käyttämästä sanaa lakko. On myös runsaasti näyttöä siitä, että työnantajat ovat yrittäneet houkutella työntekijöitä tekemään lakon alaista työtä.

Porttikielto jopa parkkipaikoille

 

PAMin Lounais-Suomen aluetoimiston toimitsija Neea Kähkönen kertoo erikoisesta tilanteesta Porissa. Aluetoimiston työntekijöiden ja liiton aktiivien oli tarkoitus kiertää Satakunnan Osuuskaupan Prismojen edustalla kertomassa työtaisteluista, niiden vaikutuksista ja työntekijöiden oikeuksista lakkotilanteessa.

Tämä kuitenkin estettiin tylysti työnantajan toimesta. PAMin työntekijöitä ei päästetty edes Prisman parkkipaikalle. Kähkönen ihmettelee tilannetta, koska aiemmin liiton työntekijät ovat päässeet muun muassa työpaikkojen taukohuoneisiin. Nyt tätä ei edes pyydetty, vaan tarkoituksena oli jalkautua parkkipaikalle.

”Aluetoimisto kiertää lakkoviikolla kaupan alan työpaikoilla kertomassa lakosta ja työntekijöiden asemasta. Emme osanneet edes kuvitella, että meitä ei päästettäisi parkkipaikalle tapaamaan työntekijöitä. Vartija tuli antamaan poistumiskäskyn ja siirryimme läheiselle katualueelle”, Kähkönen kuvaa tapahtumien kulkua.

Kähkösen mukaan työnantaja oli perustellut menettelyään sillä, että PAMin toiminta ei ole hyväksyttävää lakon aikana työpaikalla. Kähkönen pitää perustelua outona, koska lakko ei ole vielä edes alkanut. Kyse on muutoksesta työnantajan suhtautumisessa, koska aikaisemmin jalkautuminen työpaikoille on sallittu.

”Tilanteesta syntyi voimakas epäoikeudenmukaisuuden ja turhautumisen tunne. Työnantaja esti meitä kertomasta työelämän pelisäännöistä työntekijöille. Harmittaa, että osa ihmisistä ei nyt saa olleenkaan tietoa kaupan tilanteesta. Myös luottamusmiesten työ vaikeutuu tällaisesta toiminnasta”, Kähkönen jatkaa.

Rikkurityövoimaa järjestellään aktiivisesti

 

Kesko on jakanut kaupan alan lakkokohteissa tiedotetta, jossa kannustetaan työntekoon lakon aikana. PAM on saanut tiedotteesta useita yhteydenottoja työpaikoilta. Vastaavasti useissa Prismoissa ilmoitustauluilta on poistettu PAMin lakkotiedotteita, mikä on konkreettinen esimerkki luottamusmiehen työn vaikeuttamisesta.

Näillä toimenpiteillä työnantajat yrittävät ohjailla työntekijöiden saamaa tietoa lakoista. Samalla ne lähettävät tylyn viestin yritysten suhtautumisesta luottamusmiehiin työntekijöiden edustajina. Puhumattakaan työntekijöiden perustuslaillisesta oikeudesta työtaisteluun parempien palkkojen puolesta.

Kenties järein lakkoa vastaan suunnattu toimenpide on kuitenkin niin sanotun rikkurityövoiman kerääminen. Tämä tarkoittaa käytännössä työntekijöiden kannustamista tekemään lakon alaista työtä.

PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärven kertoo, että alueen lakkokohteissa on yritetty rekrytoida nollatuntisopimuksella työskenteleviä, esimiehiä ja opiskelijoita töihin lakon aikana.

”Useissa lakkokohteissa työnantaja aikoo käyttää vuokratyövoimaa lakon aikana. Esimiehiä on myös värvätty lakkokohteisiin töihin”, Näkkäläjärvi luettelee työnantajien toimenpiteitä lakon murtamiseksi.

Näkkäläjärvi paheksuu myös väärän tiedon levittämistä ja luottamusmiesten toiminnan estämistä. Hän kertoo, että luottamusmiestä oli kielletty puhumasta lakosta työaikana työntekijöiden kanssa.

”Lakkoavustuksen suuruudesta on kerrottu väärää tietoa. Työpaikoilla on myös levitetty valheellista tietoa neuvottelutilanteesta. Työntekijöille on muun muassa väitetty, että teollisuuden palkkaratkaisun jälkeen kaupan alan lakot peruttaisiin. Tämähän ei pidä alkuunkaan paikkaansa”, Näkkäläjärvi kertoo.

Kohtasitko painostusta lakon alla?

Kohtasitko painostusta työpaikalla, kerro siitä meille! PAM kerää kokemuksia työpaikoilta työnantajien painostustoimista ja yrityksistä murtaa työtaistelua. Lähetä kokemuksesi sähköpostilla osoitteeseen viestinta@pam.fi. Kerro rohkeasti kokemuksistasi ja auta tekemään työnantajien toimet näkyväksi. Jokainen yhteydenotto käsitellään.

Teksti: Eemeli Peltonen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme