Palkkatavoitteet nostettiin pöydälle matkailu- ja ravintola-alan neuvotteluissa
Tekstikysymysten ja palkankorotusten suhteen osapuolilla on vielä paljon tehtävää ennen kuin neuvottelutulos on saavutettavissa.
”Kuten oli jo hyvin arvattavissa, niin palkankorotus tulee olemaan näissä neuvotteluissa se haastavin asia”, toteaa PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala tämänpäiväisen neuvottelusession päätteeksi.
”Jatkamme tekstikysymysten ja palkankorotusten osalta huomenna ja todennäköisesti myöhemmin tällä viikolla - ja tarvittaessa myös ensi viikollakin, koska sopimukseton tila alkaa alalla ensiviikon lauantaina, ellei sovintoa ole sitä ennen syntynyt”.
PAM ja työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan edustajat kokoontuivat tänään Helsingin Hakaniemessä jatkamaan neuvotteluja matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa työskentelevien työntekijöiden ja esimiesten työehdoista. Nyt pöydälle otettiin myös alan palkankorotukset. Osapuolten tavoitteet palkankorotusten tasosta ovat vielä liian kaukana toisistaan, jotta sopimukseen olisi ollut mahdollista päästä.
Nykyiset työehtosopimukset päättyvät maaliskuun lopussa, jonka jälkeen alalla alkaa sopimukseton tila. Sopimuksettoman tilan aikana ei ole voimassa työrauhavelvoitetta ja työtaistelut ovat mahdollisia, jos neuvotteluissa ei edistytä ja tilanne pitkittyy. Sopimuksettoman tilan aikana sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen piirissä työskentelee Suomessa noin 75 000 työntekijää ja alan esimiehiä koskevan työehtosopimuksen piirissä noin 10 000 henkilöä. Alan työehtosopimusta noudatetaan tyypillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kahviloissa, yökerhoissa, henkilöstöravintoloissa sekä hotelleissa ja kylpylöissä.