Tuleeko työpaikallesi nuoria kesätöihin? Toimi näin!
Muistatko ekan kesätyösi ja miten sinut otettiin vastaan? Nyt on sinun vuorosi auttaa nuorta kiinni työhön ja osaksi työyhteisöä. Katso K-Citymarketin pääluottamusmiehen vinkit!
Tulevana kesänä tuhannet nuoret avaavat kesätyöpaikan oven ensimmäistä kertaa. Meistä kaikista on kiinni, millainen kuva nuorelle muodostuu työelämästä ja sen pelisäännöistä.
Kysyimme K-Citymarketin pääluottamusmies Anne Kuroselta neuvoja, miten voimme auttaa nuoria viihtymään kesätyössä. Ota vinkit mieleen!
1. Toivota nuori työntekijä tervetulleeksi.
Ota nuori kesätyöntekijä vastaan ystävällisesti. Kun tapaatte ensimmäisen kerran, toivota nuori tervetulleeksi ja kerro, kuka olet. Kerro myös, missä asioissa sinun puoleesi voi kääntyä.
K-Citymarket-ketjun pääluottamusmies Anne Kurosen mukaan tervetullut ilmapiiri työyhteisössä syntyy keskustelujen kautta. Kiireisenä aikana ei tietenkään ole aikaa jutella, mutta kun työssä on rauhallisempaa, hän neuvoo vaihtamaan kesätyöntekijän kanssa muutaman sanan.
– Kysy nuorelta vaikka, miten töissä on mennyt. Kun juttelet ja kyselet itse aktiivisesti, se luo mielikuvaa, että sinua on helppo lähestyä ja sinulta voi kysyä asioita.
2. Varmista, että nuori saa riittävän perehdytyksen.
Jokaisella työntekijällä on oikeus perehdytykseen. Varmista, että tästä on huolehdittu työpaikallanne myös kesätyöntekijöiden kohdalla.
K-Citymarketissa uudet työntekijät aloittavat tyypillisesti kassatyöstä. Osa perehdytyksestä hoituu nykyään verkkokurssilla, mutta varsinaisen kassatyön opastaa perehdytyskoulutuksen saanut perehdyttäjä.
– Perehdyttäjä on uuden työntekijän rinnalla 2–3 päivää. Ensin kesätyöntekijä seuraa perehdyttäjän työskentelyä kassalla, sitten paikkoja vaihdetaan ja asiat käydään työn ohessa läpi perehdytyslistan avulla, Kuronen kertoo.
Perehdyttäjän tehtävänä K-Citymarketissa on myös tutustuttaa laajemmin taloon: neuvoa esimerkiksi, mistä ja milloin mennään tauolle. Hän ohjaa myös uutta työntekijää kysymään neuvoa.
Perehdytyksen jälkeen kesätyöntekijää auttavat kaikki työntekijät.
– Samassa kassasaarekkeessa, eli selän takana, työskentelee aina kokeneempi työntekijä. Häneltä nuoren on helppo kysyä neuvoa.
3. Ota kesätyöntekijä osaksi työyhteisöä.
Iso osa työssäviihtymisestä syntyy siitä, että tuntee kuuluvansa porukkaan. Huomioi nuori myös kahvihuoneessa.
K-Citymarketin pääluottamusmiehen mukaan kahvitauot ja muut hetket, joissa ollaan vapaamuotoisesti, ovat tärkeitä paikkoja luoda yhteisöllisyyttä.
– Vaikken enää itse työskentele kaupassa, koitan tutustua kahvihuoneessa myös kesätyöntekijöiden kanssa. Haluan madaltaa kynnystä, jotta nuoret uskaltavat kysyä asioita.
Kuronen sanoo uskovansa, että K-Citymarketeissa kesätyöntekijät otetaan vastaan hyvin. Hän mainitsee kaupan alan työvoimapulasta: kaikki arvostavat, kun saadaan uusia työntekijöitä.
– Monet kesätyöntekijät myös palaavat vuodesta toiseen. Mainittakoon, että olen itsekin aikoinaan aloittanut urani K-Citymarketissa kesätyöntekijänä 21 vuotta sitten, Kuronen naurahtaa.
4. Puutu, jos nuoren työsuhteessa on jokin pielessä.
Kaikilla työpaikoilla työelämän pelisääntöjä ei noudateta. Notkahduksia on usein juuri nuorten kohdalla. Jos epäilet, että kesätyöntekijän työsuhteessa ei ole kaikki kunnossa, kysy asiaa nuorelta.
Kuronen kertoo, että K-Citymarketissa ei ole ollut ongelmia kesätyöntekijöiden työsuhteiden kanssa. Hän on kuitenkin tietoinen, että kaikilla työpaikoilla asiat eivät ole yhtä hyvin.
Jos jokin kesätyöntekijän työsuhteessa arveluttaa, Kuronen neuvoo puuttumaan asiaan.
– Kysy nuorelta suoraan, mitä työsopimukseeen on kirjattu esimerkiksi tunneista, palkasta ja tilipäivästä. Jos huomaat, että työvuoroja ei anneta ajoissa tai työnantaja muuttaa niitä yksipuolisesti, kerro nuorelle, että tämä ei ole ok.
Entä jos näkee ongelmat, mutta ei oikein uskalla puuttua, tai ei osaa neuvoa?
– Opasta kesätyöntekijää kääntymään luottamusmiehen puoleen. Luottamusmiehet auttavat kaikissa työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä, neuvo kysymään apua ammattiliitosta.
Kuronen muistuttaa, että liiton jäsenyys antaa turvaa myös kausitöissä – siksi myös kesätyöntekijälle on fiksua kertoa ammattiliiton eduista. Moni kesätyöntekijä K-Citymarketissa onkin jo PAMin jäsen.
– Joskus olen kuullut kesätyöntekijältä, että ”äiti käski liittyä”. Se on tietysti aina kiva kuulla.
TIETOA NUOREN TYÖSUHTEESTA!
Olemme koonneet kesätyön muistilistan nuoren sekä hänen vanhempiensa tueksi. Löydät sieltä tietoa mm.
- työsuhteen solmimisesta ja päättämisestä
- työvuoroista ja tauoista
- työturvallisuudesta
- palkasta.
Hyviä hetkiä kesätyöhön!
Tutustu kesätyön muistilistaan.
Teksti: Marjukka Kähkönen